AI pro širokou veřejnost a AI pro firmy jsou dvě rozdílné disciplíny – první skupina si může zajít do „hračkářství“, ta druhá by ale měla zamířit do „železářství“. „Umělá inteligence je nástroj. Prostředek, který vám umožní být efektivnější a jako firmě přežít ve stále se měnícím chaotickém světě,“ říká generální ředitelka SAP ČR Hana Součková.

S tímto vzkazem se přední česká manažerka obrátila i na účastníky konference SAP NOW, která se konala na začátku září na pražském Výstavišti. Právě role umělé inteligence v pokračující transformaci firem byla ústředním tématem diskusí a prezentací, na které zavítalo přes tisíc účastníků.

Z nedávného průzkumu SAP vyplynulo, že více než třetina českých podniků AI nástroje zavedla nebo aktuálně zavádí. Podle výsledků průzkumu mají potenciál zvýšit hodnotu českých podniků v průměru o šestnáct procent, ale 38 procent podniků se zároveň obává, že nebude mít dostatek interních odborníků na AI.

„I to je důvod, proč je pro podnikání tak důležitý ekosystém. A to je to, co vidíte tady,“ řekla Hana Součková a ukázala na sál plný odborníků a podnikatelů.

Inovace bez komunikace? Těžko

Hlavní charakteristikou budoucnosti je rychlost, podniky se musejí dokázat přizpůsobit neustále se měnícímu prostředí, jinak ztratí relevanci.

„Často však narážíte na lidi, kteří mentálně s firmou a zažitými procesy vyrostli, jsou zvyklí něco nějak dělat tři desetiletí. Když chcete něco měnit, musíte být proto velice trpěliví a nevzdávat to,“ popsal jednu z možných bariér pro inovace majitel společnosti Střída Sport Jiří Besser.

„Důležitá je komunikace, aby se lidé se změnami ztotožnili,“ zdůraznil Besser.

Jeho vlastní zkušenosti s přechodem na nový firemní systém potvrzuje i průzkum SAP, ve kterém 21 procent českých podniků uvádí nedostatečnou komunikaci napříč odděleními jako možnou překážku při zavádění důležitých změn.

„Jako šéf informačních technologií se ani tak nezabývám technologiemi jako lidmi. Aby dokázali s digitalizací držet krok a měli potřebné schopnosti a kompetence, a to i v oblasti AI,“ potvrzuje zásadní orientaci na zaměstnance Alexander Eisl, technologický šéf ve Škoda Auto.

Škodovka nedávno posílila hlasovou asistentku Lauru o chatbota ChatGPT do nových vozů rodiny Enyaq, novou generaci modelů Superb a Kodiaq a modernizované Octavie.

Umělá inteligence uvolňuje ruce

Vedle prezentací a panelů na hlavním pódiu konference SAP NOW mohli zástupci firem probírat zkušenosti s využitím nových technologií v neformálních diskusích nad kávou. Ale mohli se ponořit i do letošní novinky, kterou byl takzvaný PopUp Campus – před Křižíkovým pavilonem vyrostlo multimediální mobilní studio, kde se konaly exkluzivní workshopy vedené odborníky.

Řečníci se na konferenci shodovali, že AI firmám uvolňuje ruce a ukazuje nové perspektivy – stačí mít potřebná data a vědět, co s nimi chci dělat. Generativní AI třeba dokáže velmi přehledně a v kontextu interpretovat data z výroční zprávy, může z nich predikovat i scénáře budoucího vývoje.

A co když ekonomové přijdou s predikcí vysoké inflace? I tomu AI modely a scénáře během vteřiny přizpůsobí. Pomůže zvrátit nelichotivý vývoj, poradí, kde snížit náklady.

Nakonec 27 procent firem podle průzkumu SAP motivuje k zavedení AI právě efektivnější řízení rizik. „Před pár lety, na začátku pandemie, musely firmy přes noc úplně změnit fungování. Dostali jsme se do světa plného chaosu a nejistoty a potřeby rychle se přizpůsobovat,“ popsala Součková.

Dnes tak podle ní nestačí mít jen plán A a plán B, ale také plán C a D. A hlavně umět mezi plány rychle a plynule přecházet. I k tomu pomáhají nástroje AI.

Včas se připravit na změny

Šéf IT ve společnosti Draslovka, která je jedním z největších výrobců kyanidů na světě, připomněl, jak důležité je mít nachystané informační systémy. 

Česká firma před třemi lety koupila divizi Mining Solutions americké společnosti The Chemours Company. Expandovala do USA, Kanady, Mexika a Chile, ale s americkou firmou koupila i starý informační systém, který mohl růst komplikovat.

„Rozhodli jsme se proto vybudovat nový systém od nuly. Celou implementaci v Americe jsme řídili z Česka. Podařilo se to, díky tomu, že jsme se inspirovali osvědčenými recepty z praxe, začali jsme nastavením procesů a až teprve potom jsme se zabývali nějakou konfigurací systému,“ popsal zavádění moderního řešení od SAP šéf IT v Draslovce Jan Kunrt.

„Podstata byznysu se nemění – stovky let platí, že skupina lidí vyvíjí činnost s cílem, aby její výsledek prodali. Ale potřebujete k tomu know-how a dovednosti. Dnes potřebujte být připraveni a rychle reagovat na změny. A technologie umožňují potřebné dovednosti i kapacity postavit výrazně rychleji a levněji,“ dodala Hana Součková.