Praní špinavých peněz, podvody a zločiny v kyberprostoru. Martin Rehák, šéf a zakladatel globální firmy Resistant AI, během konference Forbes Next Big Thing, která se konala minulý týden, mluvil o přemýšlení zločince i o tom, proč ho baví, že se neustále v závodě dobra a zla dohánějí.

V Resistant AI se specializují na podvodníky, kteří chtějí „vyluxovat“ banky. „Zatímco Kryštof chrání vaše peníze v bankách, tak my chráníme banky jako takové,“ vysvětlil Martin Rehák.

Panel s názvem „Kyberzachránci“ měl totiž dvě části. V té první mluvil Kryštof Hilar o tom, co dělá jeho společnost ThreatMark. Mimo jiné zmínil, že odhalují úchop telefonu kyberzločince a třes jeho ruky. „Kryštof vám právě řekl, že pokud berete někomu peníze z bankovního účtu, tak máte telefon položit na stůl. S tím už mu seberete zhruba polovinu možností, jak vás zastavit,“ řekl Rehák s humorem.  

Vysvětloval, že v Resistant AI jdou po větších rybách a jdou po nich cíleně. „Když si žádáte o bankovní půjčku, chcete financovat vaši firmu nebo chcete státní dotaci, tak typicky vše dokládáte pomocí dokumentů,“ popisoval. Zhruba dvě procenta dokumentů, která jsou v bankách v žádostech o půjčku nebo jinde, jsou falešná nebo alespoň upravená. 

Rehák rovněž zmínil, že se v Česku diskutuje, jestli je to legální. „Pokud bance předložíte protinabídku z jiné banky, že ta hypotéka může být levnější. To, že protinabídku zfalšujete… to je diskutabilní, jestli je to zločin, nebo ne,“ poznamenal. „My to poznáme, ale existuje jedna česká banka, která nás nepoužívá, takže možná budete mít štěstí,“ smál se.

Jenže zločin nespí. To, že se je zločinci snaží obejít a oblafnout, mu nevadí. „Nám se to líbí, protože nám to generuje práci. Nejhorší bezpečnostní firma je ta, která vyřeší nějaký problém perfektně, protože to znamená, že to vyřešíte a jste bez práce,“ prohlásil.

„Pokud chcete mít úspěšnou bezpečnostní firmu, jako je Antivirus, který funguje 25 let, tak je to díky tomu, že útočníci jdou neustále dopředu, neustále se zlepšují, technologická úroveň útoku obrany se posouvá,“ řekl.

info Foto Martin Svoboda
Martin Rehák na Forbes Next Big Thing 2024

Díky tomu, že neexistuje perfektní řešení, a to se dá matematicky dokázat, je tam podle něj pořád co dělat. A tak se neustále musíte vyvíjet a inovovat, stejně jako to dělají kriminálníci. Umělá inteligence se navíc samozřejmě používá na obou stranách zákona.

V rizikovějších operacích Rehák zaznamenal, že až dvacet procent dokumentů, které dostávají poskytovatelé ve světě, je falešných. „Vidíme případy, kdy se třeba někdo registruje do jiné banky nebo k poskytovateli bankovních služeb a využije například identitu existující restaurace,“ popsal typický příklad.

Na restauraci, která o tom neví, se otevře druhý bankovní účet, začnou se přes ni točit peníze, které přicházejí z kradených kreditních karet. „Najednou vznikne podnik, jenž se tváří jako reálný až na to, že má digitálního bratříčka, který existuje pouze virtuálně,“ přiblížil Rehák.

V těchto případech dochází k takzvanému praní špinavých peněz. Jedná se o peníze z obchodu s lidmi či z drog. „Dokážeme se velmi rychle dostat na stopu velmi nezdravým věcem,“ ubezpečil.

Nejčastěji čelí tomu, že podvodníci kombinují umělou inteligenci a outsourcing tak, aby útočili na lidi, kteří o tom netuší. Podle něj je čím dál tím těžší zaútočit na IT systémy. Jsou čím dál tím lépe zabezpečené a je čím dál tím větší šance, že budou zastaveni. 

Zmínil i ransomware, tedy krádež dat, která vede k vydírání. „Loni byl první rok, kdy ztráty kvůli ransomwaru v USA byly nižší než škody z business email compromise, kdy vám někdo pošle falešnou fakturu do firmy a vaše účetní ji zaplatí,“ pokračoval.

Poptávka po službách Resistant AI každopádně rychle roste a s ní i dosah firmy. „Máme přes 150 zákazníků a většina z nich už je dnes ze zahraničí,“ uzavřel Rehák.