Krásné ráno!
Do dobrého informačního výběru patří třeba story kluka, který si došel dva dny po svých 18. narozeninách na úřad pro živnostenský list a později zakládal společnost, která dnes chce být Googlem pro celou planetu Zemi. O tom a ještě více na následujících řádcích.

Máte 1 minutu?

Vyšší rozpočet. Dozvuky povodní řečí čísel: ministerstvo financí připraví kvůli řádění živlů novelu letošního státního rozpočtu, deficit se zvýší o třicet miliard korun na 282 miliard korun. O deset miliard korun by se měly zvýšit i výdaje státního rozpočtu na příští rok. Novelu i příští rozpočet by měla vláda schválit příští týden.

Vyšší pomoc. Bojovat s následky povodní ale nehodlá jen stát. Zbrojovka Czechoslovak Group miliardáře Michala Strnada daruje hasičům vozidla za více než 100 milionů korun. Nadace podnikatelky Simony Kijonkové posílá rodinám a samoživitelům s dětmi v oblastech zasažených povodněmi jeden a půl milionu korun.

Nižší benzin. Pohonné hmoty v Česku v posledním týdnu opět zlevnily. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně prodává v průměru za 35,48 koruny, tolik naposledy stál v říjnu 2021. Nafta zlevnila o třiapadesát haléřů na litru, za litr teď řidiči dají průměrně 33,72 koruny; naposledy byla levnější loni na konci července.


Partner Forbes Espressa

Ve správný čas na správném místě. Navštivte v týdnu od 23.–27. 9. showroomy Lexus a vyzkoušejte si rodinné SUV Lexus NX s nejmodernějším hybridem. Pouze jediný týden v roce získáte Lexus NX za 999 000 Kč bez DPH. A ještě vám dáme prodlouženou záruku na 5 let zdarma. Neváhejte, nabídka roku je tady!


Máte 5 minut?

Právo na home office? No, ve vší upřímnosti… Buď ho máte písemně, nebo vůbec. I proto Amazon povolává do kanceláří všechny zaměstnance a není v tom sám. Přečtěte si, na co má v tomhle ohledu zaměstnavatel právo (a na co už ne).

Tohle je síla. Kdo vládne němčinou, nechť si toto dá do posledního znaku – a ostatní ať využijí překladač. Podle placeného webu Manager Magazin, z nějž přináší to podstatné deník Bild, jsou totiž problémy VW mimořádně hluboké a budou se škrtat nejen místa, ale i miliardy eur (!) na investice. To je pro český Autoland věc tuze znepokojivá.

Tip Forbes Espressa: Češi jsou podle něj milovníci historie a zdatní vzpomínači. „Milujeme vzpomínky na Baťu a krásné minulé časy,“ říká Jiří Kastner, mentální kouč a byznysový mentor, který už 25 let pomáhá měnit české lídry na světové a vypráví o tom v našem podcastu.


Máte 10 minut?

České ambice. Vznikla v San Francisku, veškerý vývoj a klíčové lidi má ale v Praze. Řeč je o firmě SpaceKnow, která z komerčně dostupných satelitů získává data a díky umělé inteligenci popisuje jevy na naší planetě. Její spoluzakladatel Jerry Javornický má opravdu vysokou ambici: „Být Googlem pro Zemi.

Česká paráda. Tu cenu v minulosti vyhrál třeba Jan Svěrák, ale také Robert Zemeckis, režisér Forresta Gumpa. A letos studentského Oscara získali Češi. Přečtěte si, jak Pavel Sýkora a Viktor Horák uspěli v nabité světové konkurenci s filmem Krajan odehrávajícím se ve válečných Sudetech.

Liga mistrů vs. extraliga. Na závěr téma mimořádné palčivosti. Fotbalová Sparta se vrátila na nejnablýskanější bál jménem Liga mistrů, do toho se v Česku – opět za účasti Jaromíra Jágra – rozjela hokejová extraliga. Který sport je tedy naše národní jednička? Emoce jsme zavřeli do šatny a nechali promluvit čísla.

Hrajte taky svoji Ligu mistrů!

Mirek, Forbes