Příjmy fintechových společností se ve světě loni zvýšily o třináct procent na 320 miliard dolarů, tedy asi 7,2 bilionu korun, jejich tržní ocenění se ale snížilo na čtyřnásobek ročních příjmů.

Objem financování fintechových firem meziročně klesl o polovinu na 42 miliard dolarů, asi 950 miliard korun. Vyplývá to ze společné studie poradenské společnosti Boston Consulting Group a QED Investors.

V roce 2021, kdy se fintechové firmy těšily největšímu zájmu investorů, se tyto společnosti obchodovaly v průměru za dvacetinásobek svých ročních příjmů a objem externích investic dosáhl 144 miliard dolarů.

Pokles průměrného ocenění i financování je však podle BCG pouze přechodný a jde spíše o zdravé vystřízlivění přehnaných očekávání investorů.

„Když se podíváme na velké veřejně obchodovatelné fintechy, stále více než polovina z nich nebyla v uplynulém roce schopná dosáhnout provozního zisku. Investoři se tak začínají právem ptát, jestli jsou tyto firmy schopné zisku dosáhnout a jak se k němu dostanou,“ uvedla expertka BCG Ulyana Makarava.

Pozitivní je podle BCG to, že odvětví se začalo posouvat od modelu „růstu za každou cenu“ směrem k ziskovému růstu. Průměrná marže se v roce 2023 zvýšila meziročně o devět procentních bodů na dvanáct procent a podíl společností, které se dostaly do zisku, vzrostl z 39 procent v roce 2022 na 47 procent.

Zároveň se začínají rozevírat nůžky mezi vítězi a poraženými. „Vidíme zde celou řadu společností, které se stávají ve svém oboru důležitými hráči a výrazně rostou a zároveň zvyšují své marže a zisk. Na druhé straně je zde skupina firem, které nedokázaly naplnit očekávání a v současném prostředí vyšších úrokových sazeb začínají chřadnout,“ upozornila Makarava.

Nejvíce je to vidět v sektoru půjček či plateb. Zatímco čtvrtina nejlepších fintechů v sektoru půjček zvýšila mezi lety 2021 a 2023 své příjmy o 133 procent, čtvrtině nejméně výkonných naopak příjmy o čtvrtinu klesly.

Odvětví jako celek čeká podle BCG v dalších letech výrazný růst. BCG stejně jako před rokem předpokládá, že příjmy fintechu dosáhnou v roce 2030 hranice 1,5 bilionu dolarů. Důvodem je vysoká schopnost odvětví přicházet s funkčními inovacemi, zlepšovat zákaznickou zkušenost a řešit problémy, které zákazníky v souvislosti s financemi trápí.

Jedním z oborů, který v příštích letech podle BCG čeká výrazný růst, jsou integrované finanční služby. Jde o služby poskytované firmami, které primárně působí v jiném segmentu. Do roku 2030 by mělo jít o trh s velikostí 320 miliard dolarů. Pojištění, půjčky, platby a další služby zprostředkované nefinančními institucemi budou využívat především malé a střední firmy a spotřebitelé.

Dalším z budoucích trendů v odvětví potom podle BCG bude vyšší regulace fintechu. Zatímco dříve se fintechové společnosti pohybovaly často pod regulatorním radarem, v dalších letech budou muset zavádět směrnice a kontrolní mechanismy, které jsou dnes ve finančním sektoru standardem.