Někdy ani tři a víc miliard nestačí na to, abyste se vešli do žebříčku nejbohatších Čechů. Tuzemští miliardáři bohatnou a s tím některé známé tváře z žebříčku mizejí – alespoň pro letošek. Neznamená to, že přišli o majetek či vliv, jen je přeskočily tváře jiné, dravější. Kdo skončil těsně pod čarou a proč?

Leoš Novotný st.

Před šestnácti lety prodal konzervárnu Hamé a od té doby investuje Leoš Novotný starší do nemovitostí, firem i akcií doma i v zahraničí. V letech 2019 až 2021 vedl představenstvo dopravce Leo Express, kterého založil a částečně vlastní jeho syn Leoš Novotný mladší.

Leoš Novotný

Nejvíce ho však baví lov, rybaření a adrenalinové aktivity, zejména v jeho oboře Radějov, kde vybudoval největší soukromý lovecký revír v Česku. V odhadu jeho majetku jsme konzervativní a letos se naše počitadlo zastavilo těsně pod čtyřmi miliardami – a to už na žebříček nestačilo.

Jan Světlík

… a jeho 3,6 miliardy korun. Aneb co by ještě loni stačilo na sdílenou stou pozici, letos nestačí. Obecně Jan Světlík neprožívá zrovna snadné období.

Policejní Národní centrála proti organizovanému zločinu ho letos v dubnu obvinila z krácení daně, poplatku a podobné povinné platby v souvislosti s jeho podnikatelskými aktivitami ve skupině Vítkovice Heavy Machinery v letech 2008 až 2013.

info Foto Jiří Turek
Foto Jiří Turek

Světlík uvedl, že obvinění je zcela absurdní, trestní stíhání probíhá na svobodě. „Je to konstrukce, která u soudu nemůže obstát,“ tvrdí a dál se věnuje hlavní části svého byznysu.

Tou je dlouhodobě výdělečný Cylinders Holding, kde produkují vysokotlaké ocelové lahve a jejich aplikace, disponují také speciální technologií na výrobu tlakových nádrží pro vodík a technické plyny.

Tržby skupiny, která zaměstnává bezmála tisícovku lidí, dosahují pěti miliard korun. Ostravský patriot Světlík je vášnivým sběratelem umění, dál rozvíjí i Dolní oblast Vítkovic a její okolí.

Jan Dienstl

Od devadesátých let tvoří nerozlučnou dvojku s Pavlem Tykačem. Tehdy založili skupinu Motoinvest, díky níž nahromadili značný majetek. Společně pokračovali i do uhelného byznysu, když ovládli Czech Coal, který pak transformovali na společnost vlastnící uhelné doly a elektrárny Sev.en Energy.

Dienstl se ale nechal před lety vyplatit, naordinoval si osobní klid a začal budovat vinařství Johann W. v Třebívlicích. I přesto je v Sev.en Energy stále činný a letos také usedl do dozorčí rady vydavatelství Mafra, o kterém se spekuluje, že by o něj mohl mít zájem právě Pavel Tykač.

I u Dienstla se naše miliardová kalkulačka zastavila na částce 3,6, a svoji pozici v žebříčku tak pro letošek ztratil. 

info Foto Jan Rasch
Foto Jan Rasch