Americká společnost Vista Outdoor se dohodla s firmou Czechoslovak Group českého podnikatele Michala Strnada na dalším navýšení ceny za svou muniční divizi Kinetic Group. CSG za ni nově nabízí 2,2 miliardy dolarů (skoro 51 miliard korun), zjistila agentura Reuters.

Nová nabídka je součástí širší dohody, která má ukončit mnohaměsíční jednání o budoucnosti předního amerického výrobce munice a sportovního vybavení. Část firmy Vista zaměřenou na sportovní vybavení, která by se přejmenovala na Revelyst, by podle tohoto plánu za 1,1 miliardy dolarů převzala investiční společnost Strategic Value Partners (SVP). CSG zároveň ustupuje od dřívější nabídky na nákup 7,5 procenta v podniku Revelyst.

Strnadův mezinárodní holding se na převzetí Kinetic Group původně dohodl už před rokem, kupní cena byla tehdy stanovena na 1,91 miliardy dolarů. O převzetí aktivit Vista Outdoor nicméně projevily zájem také další podniky, CSG a Vista se proto opakovaně dohodly na zvýšení výsledné ceny transakce.

„Představenstvo neúnavně pracovalo, aby svým akcionářům doručilo maximální hodnotu, a těší nás, že jsme dosáhli této dohody s SVP a CSG, která nám pomáhá tento cíl splnit,“ uvedl podle Reuters v prohlášení předseda představenstva Visty Michael Callahan.

Představenstvo již dohodu o prodeji firmy ve dvou částech schválilo, stále však vyžaduje souhlas akcionářů. Kdy by o něm mohli hlasovat, Reuters ve své zprávě neuváděla. Vedení Visty dříve naplánovalo valnou hromadu na 9. října.