Čtyři roky stál v čele kraje, který dostal v minulosti od bývalého premiéra Andreje Babiše nálepku „úplně nejhorší, historicky ve všem“. Od úterý 8. října má být hlavou ministerstva pro místní rozvoj ve vládě Petra Fialy, kde bude čelit hned několika velkým výzvám. Předně musí opravit digitalizaci stavebního řízení a zrychlit výstavbu dostupného bydlení.

Petru Kulhánkovi, kterého dnes prezident Petr Pavel jmenuje do ministerské funkce, může na nové kariérní cestě pomoci jeho odvaha a trpělivost. Na škodu by mu naopak podle některých jeho kolegů mohla být jeho velmi klidná povaha, kdy si neumí „bouchnout do stolu“.

Kdo je tedy muž, který za hnutí STAN povede resort, jenž má na starosti regionální politiku, bydlení, územní plánování nebo cestovní ruch?

Narodil se 14. dubna 1971 v Karlových Varech, jeho otcem byl někdejší senátor Vladimír Kulhánek. Během studií na Vysoké škole ekonomické pracoval v knižním rodinném vydavatelství Promenáda, po promoci pak nastoupil do společnosti Hopi. Do světa politiky pronikl poprvé ve svých pětatřiceti letech, kdy stál u zrodu Karlovarské občanské alternativy (KOA), za niž se také v tom samém roce, tedy 2006, dostal do zastupitelstva Karlových Varů.

O čtyři roky později už získal primátorské křeslo, které si pak v roce 2014 na další volební období obhájil. Ve svém úřadu se mimo jiné zasloužil třeba o zápis lázeňského trojúhelníku Karlovy Vary, Mariánské Lázně a Františkovy Lázně na Seznam světového dědictví UNESCO.

Coby nejvyšší představitel na počet obyvatel nejmenšího kraje v České republice, má za sebou Petr Kulhánek pár úspěšných zásahů.

Po sedm let, až do roku 2011, vedl skupinu starostů dalších českých a evropských měst, kteří chtěli na prestižní seznam svá města dostat. Iniciativa nakonec slavila úspěch v roce 2021, v době, kdy už byl rok hejtmanem Karlovarského kraje.

Coby nejvyšší představitel na počet obyvatel nejmenšího kraje v České republice, má za sebou Petr Kulhánek pár úspěšných zásahů. Svou klidnou povahu, kdy si s rozvahou a vytrvale jde za svým, prokázal například během covidové pandemie. Tehdy aktivně řešil spolupráci s Německem ohledně převozu pacientů a opakovaně a neúnavně žádal vládu, aby výpomoc povolila.

„Zvládli jsme se ctí covidovou i ukrajinskou krizi a nově u nás začalo pracovat dva a půl tisíce ukrajinských uprchlíků. Jsou mezi nimi lékaři, architekti, učitelé. A pomalu se vracejí i čeští a němečtí turisté, kteří věřím, že postupně nahradí ruskou klientelu,“ popisoval Petr Kulhánek situaci v kraji v roce 2022 na akci Forbes Úplně nejlepší kraj.

Bylo to rok poté, kdy na adresu regionu pronesl svou dehonestující větu Andrej Babiš. A také stejný rok, kdy se v průzkumu Místo pro život vyšplhal z poslední dvanácté na třetí pozici.

Jako hejtman Karlovarského kraje se Kulhánek zasadil například i o to, aby v regionu vznikla chybějící letecká záchranná služba. Ministerstvo zdravotnictví návrh přijalo, vláda ho bude muset ještě projednat. Podle Petra Kulhánka se tím ale vyřeší dlouholetý problém absence vlastní letecké záchranky, kterou v případě potřeby supluje vrtulník z Plzeňského kraje.

„Zatímco dosud jsme neměli pokryty dvě třetiny území včetně krušnohorských masivů, během dvou let bychom měli mít zkušební provoz a během tří let pevné spojení tady na karlovarském letišti,“ uvedl Petr Kulhánek na letošním Forbes eventu Úplně nejlepší kraj v rámci Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

Naděje navíc vzrostla i pro civilní lety, kde se počítá s prodloužením a rozšířením dráhy na rok 2026. Investice do karlovarského letiště by se mohla vrátit do deseti let. Ve městě se navíc těší i na první veřejnou vysokou polytechnickou školu, založenou na duálním vzdělávání, tedy úzkém propojení školy a praxe u firem. Když to půjde dobře, mohla by první studenty přivítat již v akademickém roce 2025/2026.

V komunikaci s ostatními hejtmany a starosty mu může pomoci právě fakt, že sám z prostředí komunální a krajské politiky pochází a ministerstvo tak zná i z té druhé strany.

Vytrvalost, odolnost vůči stresu, umění nepropadat panice i krizové řízení, které si Petr Kulhánek vyzkoušel během koronaviru, rozhodně nebudou ve vysoké politice na škodu. Na novém postu ho čekají podle premiéra Petra Fialy tři zásadní úkoly.

Tím prvním je vyřešit problémy v digitalizaci stavebního řízení, která zlomila vaz jeho předchůdci Ivanu Bartošovi z Pirátské strany. Ještě se uvidí, zda systém, který po sobě bývalý ministr zanechal, bude potřeba pouze opravit, nebo s jeho vývojem začít úplně od znovu. Aktuálně má sice digitalizaci na starosti ministr dopravy Martin Kupka, týmy, které ji opravují, už ale bude po svém nástupu koordinovat právě Kulhánek.

Ten se bude muset soustředit i na výstavbu dostupného bydlení a spolupráce s regiony a obcemi na odstraňování povodňových škod. Ostatně právě do nejvíce postižených míst povede jeho první cesta po zvolení. V komunikaci s ostatními hejtmany a starosty mu ostatně může pomoci právě fakt, že sám z prostředí komunální a krajské politiky pochází a ministerstvo tak zná i z té druhé strany.