Biotechnologická společnost SCTbio, která vznikla jako spin-out stejně zaměřené skupiny Sotio, vstupuje na americký trh. Obě firmy mají dosud společné zázemí včetně toho finančního, spadajícího do skupiny PPF. Produkty však může SCTbio nabízet i dalším subjektům, nově i v zámoří.

SCTbio se od Sotia, usilujícího o původní lék proti rakovině, oddělilo v roce 2021. Od té doby se společnost transformovala v přední smluvní vývojovou a výrobní organizaci specializující se na buněčné terapie a virové vektory.

V rámci strategické expanze do zámoří oznámilo SCTbio partnerství se společností Propel BioSciences, poradenskou firmou specializující se na globální strategii a realizaci komercializace se zvláštním zaměřením na trh buněčné a genové terapie a širší biotechnologický sektor.

Tato spolupráce představuje významný milník v expanzi společnosti SCTbio do Spojených států a posiluje její schopnost poskytovat služby klientům na jednom z nejdynamičtějších trhů s inovacemi v oblasti buněčné a genové terapie na světě.

Společnost Propel Biosciences vede Susan Nichols, zkušená manažerka se čtrnáctiletou praxí v oblasti buněčné a genové terapie. Kromě funkce generální ředitelky společnosti Propel Biosciences je také členkou správní rady Aliance pro biologickou léčbu (Alliance for Biosciences).

Prostřednictvím tohoto partnerství chtějí společnosti společně řešit kritickou potřebu globální produkce v oblasti buněčných terapií a virových vektorů.

Společnost SCTbio se zaměřuje na buněčné terapie a virové vektory. Působí od roku 2021 v Praze, přičemž nabízí kompletní soubor služeb zahrnující výrobu, testování a logistiku léčivých přípravků pro moderní terapii, včetně geneticky modifikovaných a virových vektorů.

Rozhovor s šéfem SCTbio Luďkem Sojkou, který loni poskytl časopisu Forbes, si můžete připomenout zde.