Obchodník s uhlím a miliardář Petr Paukner se po byznysové stránce v posledním roce rozhodně nenudí. Loni finalizoval obchod se Sokolovskou uhelnou, ve které (i v její sesterské SUAS Group) získal desetinový podíl. Letos v září prodal třetinu fotbalové Dukly a do toho připravuje svou energetickou skupinu Carbounion Bohemia na konec těžby uhlí.

„Uhlí skončí dřív, než se původně očekávalo,“ tvrdí v dalším Forbes Byznys podcastu Petr Paukner, člen žebříčku nejbohatších Čechů s odhadovaným jměním ve výši 4,2 miliardy korun

Devětašedesátiletý matador uhelné energetiky se často pohybuje v zahraničí a jeho cesty pravidelně míří i do Bruselu kvůli Green Dealu, kde tato dohoda o zelené transformaci evropské ekonomiky vznikla. S její myšlenkou v zásadě souhlasí, vytyčené klimatické plány mu ale přijdou zbytečně uspěchané.

„Protože jsem často v Bruselu, vidím, že mladí lidé mají pouze svazácké – takové naivní – nadšení a věří věci, o které já osobně si myslím, že je dobrá, že se musí dělat, ale nemůže se dělat tímto způsobem,“ podotýká Paukner s tím, že si Evropa rychlým vypínáním fosilních zdrojů mimo jiné podkopává svou konkurenceschopnost. 

Kromě energetiky hovořil český miliardář i o sportu, protože je už jedenáct let majitelem fotbalového klubu Dukla Praha. Jeho třetinu na konci léta prodal investorovi Matěji Turkovi. „Je to svěží vítr,“ říká a prozrazuje, že o klub se dříve zajímal i současný majitel Slovanu Liberec Ondřej Kania.

Čekají Duklu s novým investorem zásadní změny? Proč Petr Paukner investoval do Sokolovské uhelné, když se blíží konec uhlí? A co by poradil svému mladšímu já? To vše si můžete poslechnout v podcastu.