Česká firma Weomax Machinery začínala s balicími stroji vlastně z donucení. Když Jiří Ostřanský potřeboval s co nejnižšími náklady zvládnout vlastní velkou zakázku, první linku si vymyslel, objednal a sestavil sám. Dnes společnost z Valašského Meziříčí projektuje linky a balicí stroje pro další firmy a pomáhá jim zrychlit výrobu technologiemi na míru. „Musí vás to bavit, každý zákazník je nová výzva,“ říká Ostřanský. 

Jejich stroje pomáhají s výrobou a balením produktů značek Mana a Vilgain nebo dehydratovaných potravin v rodinném podniku J. K. Food. Speciální mixážní linku vymysleli pro e-shop se zdravou výživou Grizly, pro kosmetickou firmu Havlíkova apotéka zase balicí stroj, který umí pracovat se všemi druhy jejích obalů. Brněnská tiskárna Kvik Tisk díky jejich zařízení rámuje fotky do fotoobrazů.

Weomax Machinery dodává jednotlivé stroje, menší linky i roboty a zvládne vyhovět klientům z různých oborů. „Nejčastěji poptávají balení potravin, drogerie, doplňků stravy nebo drobných komponentů pro průmysl,“ doplňuje zakladatel a CEO společnosti Jiří Ostřanský. 

Od manufaktury k robotizaci 

Ke strojům a robotům se sám dostal od ruční výroby. V devatenácti začal pracovat jako obchodní zástupce v obchodě s hutním materiálem. „Jenže už tehdy mi došlo, že zaměstnancem být nechci,“ vzpomíná. „Ale nejdřív jsem musel vymyslet, co vlastně budu jako podnikatel dělat.“

Rodiče provozovali restauraci ve Valašském Meziříčí, a tak se rozhodl, že své a jejich podnikání propojí. Protože se v té době těšily velké popularitě krabičkové diety, začal právě s nimi. 

Nesnažíme se znovu vymýšlet něco, co už někdo vymyslel.

Jiří Ostřanský

„Rodiče mi dali sto tisíc ze stavebního spoření, dalších dvě stě tisíc jsem si půjčil,“ popisuje svůj start, ke kterému přizval i svého kamaráda Vladimíra Vaňka. Připravovali krabičky s jídlem a ve staré dodávce je rozváželi zákazníkům. Na začátku jich měli šest, postupně ale začali objednávky počítat ve stovkách. 

Po pěti letech jejich firma Weomax získala velkou zakázku v projektu Ovoce do škol. „Byl to pro nás úspěch, ale musel jsem řešit, jak během krátké doby zabalit třeba sto tisíc kusů ovoce. Potřebovali jsme balicí linku,“ vzpomíná Ostřanský.

Jenomže linka, na kterou dostal nabídku, vyžadovala investici čtyři a půl milionu korun. „To pro nás bylo tehdy nereálné. Musel jsem najít jiné řešení,“ říká.

Štěstí v Číně

Pátral po dodavateli mimo Evropu, zkoumal technologické možnosti a nakonec s Vaňkem vyrazili do Číny na jednání s několika obchodníky, kteří stroje a linky nabízeli.

„Vůbec jsme netušili, co nás čeká. V Asii jsme nikdy předtím nebyli, moje angličtina nebyla nejlepší. Ale dohodl jsem čtrnáct schůzek a říkal si, že to nějak dopadne,“ usmívá se. „Měli jsme ohromné štěstí. Seznámili jsme se tam s podnikatelem, s nímž spolupracujeme dodnes.“

Balicí linku pro vlastní firmu v Číně objednal a přivezl. „Nedělalo mi problém poradit si sám s celou linkou. Neměl jsem problém uvést ji do provozu, nastavit váhu výrobků, hrát si s časem. Tehdy jsem si uvědomil, že víc než výroba potravin by mě bavilo projektovat právě tohle.“

Netrvalo to dlouho a na Weomax se obrátil první zákazník, který od nich chtěl navrhnout vlastní linku. „U třetí velké zakázky jsem pochopil, že bude třeba založit samostatnou firmu. Tak vznikla Weomax Machinery,“ říká Ostřanský s hrdostí.

Nižší náklady, precizní technologie

Na českém trhu firma uspěla hlavně díky nižším cenám, je přesvědčený její CEO. Menší pořizovací náklady dokáže držet hlavně díky spolupráci s čínským partnerem, který se specializuje na různé technologie od balení po komplexní roboty, od jednoduchých strojů po složitější linky.

Na partnerství s čínským dodavatelem nedá Jiří Ostřanský dopustit. Pochvaluje si rychlost dodávek, precizní technologie, poměrně snadnou montáž i osobní vztahy. 

info Foto: Marian Sopoliga

„Nesnažíme se znovu vymýšlet něco, co už někdo vymyslel,“ říká. „A výrobu si umíme zajistit s podstatně nižšími náklady na technologické i personální vstupy.“

Ve Valašském Meziříčí stroje projektují, v Číně je vyrobí, postaví, otestují. Rozebrané pak putují do Česka, kde je Weomax Machinery u klienta zprovozní. Firma si tak drží menší tým techniků, slovy svého šéfa chce zůstat hbitá a efektivní. Větší stroje a projekty si osobně přebírá ve výrobě v Číně.

„Klíčové je, aby byl stroj od počátku testován na konkrétní produkt, pro který bude využíván,“ zdůrazňuje Ostřanský. „Když jsme potřebovali stroj na balení máku, posílali jsme letecky do Číny pytle máku,“ uvádí příklad. 

Díky důkladnému testování a osobnímu dohledu se nikdy nestane, že by se drahá technologie v Česku rozbalila, nainstalovala a nefungovala, což je příběh, který si prožil nejeden podnikatel.

Do Číny se snaží létat alespoň čtyřikrát ročně, aby si pohlídal kvalitu, hlavně ale kvůli osobním vztahům. „Dnes už je to, jako kdybych přijel navštívit rodinu,“ říká. A další plány? „Pouštíme se do navýšení výroby, v plánu máme v příštím roce až trojnásobné,“ uzavírá šéf Weomax Machinery.