Říkají si „Medonauti“, včelaři a milovníci medu, kteří navazují na rodinnou tradici svých předků. Manželé Robert a Katka Chlebišovi provozují firmu Medoo Silesia, která funguje na principech sociálního podnikání.

Firma sídlí v Šilheřovicích v Moravskoslezském kraji, kde kromě výroby nabízí i posezení v jejich kavárně. Jsou trojnásobnými držiteli ocenění Regionální potravina ve svém kraji, a to za Cider medový z roku 2022, Slezský medovník z roku 2023 a za letošní rok získali ocenění za Trhanou hovězí kližku s medem, mátou a skořicí.

„Jsme sociální podnik, který se věnuje zpracování medu z našich vlastních včelstev, a vyrábíme širokou škálu medových specialit,“ začíná své vyprávění Robert Chlebiš a dodává: „Mezi naše produkty patří nejen medovníky a dezerty, ale také originální zmrzliny nebo slané pečené speciality a nápoje s medem.“

A zmrzliny jsou to originální. „Najdete u nás například medovou zmrzlinu se zázvorem, mangem nebo třeba se zelím a iberským špekem,“ láká k návštěvě na netradiční chutě Robert.

„Vyrábíme také polokonzervy z masa, jako je například trhaná kachna na medu v bylinkách a s pomeranči nebo hovězí kližka s medem, mátou a skořicí, která nám letos vynesla hattrick – třetí ocenění Regionální potravina,“ hrdě dokončuje jen krátký výčet z mnoha dalších pokladů, které z medu vyrábí.

Začátky firmy Medoo ale nebyly tak medové, jak by se mohlo zdát. Robert Chlebiš po vysoké škole pracoval jako manažer, než si uvědomil, že chce tvořit něco vlastního. „Táta i děda byli včelaři, tak mě napadlo, že bych mohl začít s vlastním včelstvem,“ vzpomíná Robert. S podporou své manželky Katky se pustil do výroby vlastních úlů.

„První zimu jsem se zavřel u kamaráda ve stolárně a vyráběl úly,“ dodává Robert. Zpočátku se staral o patnáct včelstev, dnes jich v okolí Kružberku a Šilheřovic spravuje na dvě stě.

Sociální podnik s vášní pro med

Katka Chlebišová, která studovala sociální práci, vždy snila o tom, že založí terapeutickou kavárnu zaměřenou na práci s lidmi s mentálním postižením. „Společně s manželem jsme si řekli, že skloubíme jeho vášeň pro med a vytvoříme sociální podnik,“ vysvětluje Kateřina, jak vznikla společnost Medoo Silesia.

Unikátní projekt spojuje zemědělství, včelařství a sociální podnikání. „Od samého začátku jsme chtěli spolupracovat s lidmi se zdravotním postižením a mentálními poruchami. Nyní spolupracujeme spíše s lidmi s různými druhy fyzických potíží,“ dodává Katka k filozofii celého podniku.

Dnes společnost Medoo zaměstnává osm stálých zaměstnanců a na víkendy přibírá brigádníky. Součástí firmy je i spolupráce s místní hotelovou školou, kde studenti oborů kuchař–číšník a cukrář získávají praxi v reálném provozu a zároveň pomáhají při výrobě.

„Po vybudování včelařského zázemí jsme hledali vhodné prostory na zpracovávání medu a dalších výrobků. Chtěli jsme zůstat v Šilheřovicích,“ přibližuje Robert motivaci, proč se usídlili v kouzelném prostředí zámeckého areálu, kde kromě výroby provozují i kavárnu s občerstvením.

Med nabízí nekonečné možnosti, a to je přesně to, co Roberta a Katku baví, proto u nich v kavárně najdeme pokaždé něco nového.

Špičkové gastro a taky klid

Mezi zákazníky společnosti Medoo najdete cyklisty, golfisty z nedalekého resortu nebo návštěvníky z Olomouce a Přerova, kteří přijíždějí za klidnou atmosférou a výjimečnou gastronomií. Právě klid a trpělivost jsou klíčem k úspěchu firmy, což se projevuje i v počtu získaných ocenění Regionální potravina.

„Díky tomu máme s kým konzultovat a nastavovat procesy tak, abychom měli vše správně. V tom vidím největší hodnotu, že máme partnery k uvádění kvalitních potravin na trh,“ pochvaluje si přínosy ocenění Robert.

Trhanou hovězí kližku s medem, mátou a skořicí si můžete stejně jako celou řadu dalších výrobků objednat na e-shopu nebo si udělejte výlet do Zámecké medárny Šilheřovice a seznamte se s bohatým sortimentem výrobků z medu, které pro vás připravili lidé, pro něž život někdy nebyl úplný med.


Výběrem potravin s národní značkou kvality Regionální potravina získáte prvotřídní produkty a podpoříte malé a střední tuzemské výrobce. Toto ocenění uděluje ministr zemědělství od roku 2010.

Vyhledávejte je na pultech obchodů, farmářských trzích či přímo u výrobce. Podpoříte tak kvalitu, tradici, udržitelnost a místní ekonomiku. Více naleznete na webových stránkách regionalnipotravina.cz.