Devadesátiletý Giorgio Armani plánuje, že za dva nebo tři roky odejde do důchodu. V noci sní zakladatel stejnojmenné italské módní značky o tom, že už nebude muset být tím, kdo o věcech rozhoduje a musí říkat ano, nebo ne. Armani to prozradil italskému deníku Corriere della Sera.

Armani o plánech na nástupnictví ve firmě, kterou založil v roce 1975 a stále ji pevně ovládá, dosud mlčel. „Mohu si dát ještě dva nebo tři roky jako šéf společnosti. Víc ne, to by bylo negativní,“ řekl listu.

Vzhledem k tomu, že Armani nemá děti, kterým by podnik mohl předat, objevily se spekulace o dlouhodobé budoucnosti jeho módního impéria. V odvětví ovládaném luxusními konglomeráty, jako jsou LVMH a Kering, může být obtížné dokázat si udržet nezávislost, které si společnost cení.

Očekává se, že mezi Armaniho dědice bude patřit jeho sestra, tři další členové rodiny, kteří v podniku pracují, dlouholetý spolupracovník a partner Pantaleo Dell’Orco a charitativní nadace. V rozhovoru s Corriere della Sera Armani uvedl, že „vybudoval jakousi strukturu, projekt, protokol“, kterým se bude řídit jeho nástupnictví. Podrobnosti ale nesdělil.

Ital Giorgio Armani patří k nejuznávanějším módním návrhářům na světě, dokázal se postupně prosadit prakticky ve všech oblastech módy. Jeho největší přínos v oboru je mu však připisován zejména v oblasti pánské módy.

Armaniho stejnojmenná firma vznikla téměř před padesáti lety a zaměřuje se na navrhování, výrobu, distribuci a prodej luxusních oděvů, šperků, módních doplňků, kosmetiky a obuvi. Její roční obrat se pohybuje kolem šesti miliard eur a zaměstnává přes sedm tisíc lidí.