„Lepší Česko by byla země, která plně využívá svůj potenciál,“ říká Martin Jahn, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR a zároveň muž, který je ve společnosti Škoda Auto odpovědný za oblast prodeje a marketingu.

Jahn má za sebou úspěšné období. Škoda Auto totiž v prvním pololetí dodala zákazníkům téměř pět set tisíc vozů a stala se tak čtvrtou nejprodávanější značkou na evropském trhu. Už loni přitom celková výroba dosáhla bezmála osm set tisíc vozů, letošní výroba by pak měla být vyšší než loni. 

Obdobně jako ostatní automobilky však i Škodu Auto zaměstnává debata nad udržitelností a zpřísnění emisních kvót, které odvětví čeká už v příštím roce. Firmy, které jim nevyhovějí, budou muset z každého vyrobeného automobilu platit sankce. Člen vedení Škody Auto však dosažení emisních kvót nevidí příliš realisticky.

„A to i proto, že celkový trh s elektromobily jde dolů. Proto jsme se připojili k už existujícím žádostem o změnu a řešili jsme to se zástupci české vlády. Je zřejmé, že by bylo dobré systém nějakým způsobem revidovat, tedy pokuty rozložit do širšího období, nebo vzhledem k trhu zmírnit pravidla tak, abychom pokuty platit nemuseli,“ řekl v nedávném rozhovoru pro Forbes. 

Bez ohledu na polarizující témata je však podle Jahna Česko skvělá země, která má na čem stavět. „V Česku mě baví žít kvůli lidem, krásné přírodě, kultuře a jako každého správného Čecha i kvůli výbornému pivu,“ říká s úsměvem. 

Jako protipól uvádí pověstnou malost, závist, pesimismus a provinčnost některých lidí. „Štve mě, že u mnoha témat je společnost rozdělená a není možná racionální diskuse,“ říká. 

Jak podle něj vypadá lepší Česko? „Jako země, která je známá a respektovaná ve světě a má vládu i prezidenta, na které můžeme být hrdí. Česko, ve kterém veřejná správa podporuje byznys a ve kterém je právní prostředí srozumitelné. Česko, které láká talenty na studium a práci v perspektivních oborech na všech úrovních a kde firmy a veřejné instituce vytvářejí inovativní prostředí a trh práce umožňuje maximálně využít potenciál šikovných lidí, kterých tu máme spoustu,“ vyjmenovává Jahn.

„Zkrátka Česko, které plně využívá svůj potenciál,“ uzavírá. 

info Foto Forbes Česko

S Martinem Jahnem i dalšími inspirativními jmény z řad byznysu, vědy i veřejné správy budeme o budoucnosti naší země na konferenci Lepší Česko diskutovat 17. října 2024 v prostorách Císařských lázní v Karlových Varech. 

Buďte s námi u toho. Svoji vstupenku si můžete koupit TADY