Krásné ráno!

Dnes to všechno vypukne. Včera už proběhlo zahřívací kolo u kulatých stolů, kde mluvili experti o vzdělávání, dopravě nebo třeba o digitalizaci, ale čtvrtek 17. října je dnem, kdy se dozvíme, jak na Lepší Česko. Ale ještě předtím si dejte čerstvý ranní výběr.


Máte 1 minutu?

K věci. Desítky významných řečníků z oborů napříč různými profesemi budou dnes hledat cestu, na kterou se má dát Česká republika. Jak naši zemi rozhýbat, aby se v ní žilo lépe a obstála ve světové konkurenci? Nejen o tom budou na nabitém festivalu Forbesu v karlovarských Císařských lázních mluvit třeba režisér a producent Jan Strach, miliardář Marek Dospiva nebo podnikatelé Simona Kijonková a Tomáš Čupr. Dorazte nebo sledujte, jak na Lepší Česko.

K Měsíci. Bude to ještě napínavé. Ač se Američanům podařilo vystřelit a znovu chytit obří raketu a také vyslat sondu, která by mohla objevit podmínky pro mimozemský život, Čína rovněž nezahálí. Jako první získala vzorek z odvrácené strany Měsíce a chce na něm zabodnout svou rudou vlajku. Kdo převezme vládu v kosmu?

K začátkům. Přesně tam se musí vrátit digitalizace stavebního řízení. Vláda se rozhodla nepokračovat ve vývoji digitalizovaných systémů spuštěných letos v červenci. Vytvoří nový systém a trvat jí to bude nejvýše čtyři roky.



Máte 5 minut?

Úspěch. Dva čeští vývojáři a dvě stě milionů korun. Spojení, kterým se pyšní startup E2B. Peníze do mladých Čechů vložili investoři, které zaujal nápad na vytvoření cloudové platformy pro AI agenty. Našlápnuto tak mají dobře.

Výdělek. Moc sexy to sice nezní, ale pokud chcete investovat do nemovitostí, zkuste ty průmyslové. Jde totiž o jednu z nejstabilnějších a nejvýnosnějších příležitostí. A my vám dáme hned pět důvodů, proč tomu věřit.

Tip Forbes Espressa: První balicí linku vymyslel a sestrojil sám. Dnes už společnost Weomax Machinery, kterou Jiří Ostřanský zakládal, projektuje linky a balicí stroje i pro další firmy. A pomáhá jim zrychlovat výrobu.


Máte 10 minut?

Jasná volba. Hádat, komu dá v amerických prezidentských volbách hlas miliardář Elon Musk, by bylo ztrátou času. Koho si v Bílém domě přeje, ukazují i peníze, které z jeho účtu odešly. V posledních třech měsících daroval 75 milionů dolarů organizaci America PAC, která výrazně podporuje Donalda Trumpa.

Zpátky do minulosti. Přijměte menší exkurz do historie největšího českého herního studia. Bohemia Interactive neboli Bohemka slaví 25 let. Jenže ne vždy v ní bylo veselo. Víte, kdy měla nejvíc namále?

Ať žije retro. Jeden by myslel, že už se ta doba nikdy nevrátí. A přece. Jen v moderním podání. Kdo miluje fotografii, retro a design, ten se může těšit. Designér Michal Froněk a podnikatel Ondřej Wolf totiž přicházejí s Kamerou.

Užívejte dne a Lepšího Česka!

Jana, Forbes