Český startup Mews je mozkem hotelových operací. Jeho software, který usnadňuje rezervace nebo vyřizuje požadavky hostů, už využívá více než třetina hotelů ve Skandinávii či Beneluxu. Vedle toho působí v desítkách dalších zemí po celém světě.

Zakladatel Mews Richard Valtr otevřeně deklaruje, že jeho cílem je být co největší. „Chci mít miliardovou firmu, co šplhá k bilionu,“ tvrdí. Myšleno v americké měně. Valuace firmy letos na jaře překročila hranici jedné miliardy dolarů, a Mews se tak stal třetím tuzemským jednorožcem. Stejně jako on by podle Valtra měli uvažovat všichni čeští podnikatelé.

„Hodně se tady zatracujeme. Přitom ten správný mindset tady je, máme ikony, jako byl třeba Baťa, a teď jsou tady další inspirativní zakladatelé firem. Musíme mít ambici něco dokázat,“ prohlašuje Valtr na pódiu konference Lepší Česko.

Už v dubnu ve velkém rozhovoru pro Forbes Valtr sdělil, že každá česká firma by měla cílit minimálně na ovládnutí Evropy. „Hlavní je se toho nebát. Když ten byznys nebude růst, tak je to potřeba zkusit podruhé, potřetí, počtvrté… A nesmíme se bát, že se nám lidé na X nebo na Facebooku budou smát,“ myslí si Valtr. 

„A také bychom se neměli příliš upínat k minulosti, protože nejlepší časy Česka teprve přijdou,“ věří podnikatel. „Češi a Češky se umějí dívat za horizont,“ dodává. 

Valtr se jim svou firmou budovanou z New Yorku snaží jít příkladem. Mews staví od roku 2012 a jeho boj o přízeň investorů a snaha nastartovat růst trvala první čtyři roky. Dnes má startup tržby přes sto milionů dolarů ročně a jeho klientská základna čítá přes pět a půl tisíce značek z 85 zemí světa. Expanze Mews do hotelů nabrala na obrátkách hlavně ve Spojených státech, kde firma v září hlásila nárůst počtu zákazníků o 250 procent.

info Foto Ondřej Sejk
Richard Valtr na konferenci Lepší Česko

Systém od Mews aktivně využívá zhruba 75 tisíc hotelových zaměstnanců. Kromě spravování rezervací a check-inů jim pomáhá s účetnictvím, organizací úklidu nebo s naceňováním pokojů. A čím dál důležitější nohou celého byznysu se stává platební systém Mews Payments. Přes něj za první tři kvartály letošního roku proteklo více než osm miliard dolarů.

V září získal Mews důležitou kapitálovou injekci – sto milionů dolarů do něj investoval texaský fond Vista Credit Partners. Firma se oklepala z těžkého období během pandemie, kdy musela propustit skoro čtyřicet procent zaměstnanců, a novou investici hodlá využít k pokračování své akviziční jízdy. Na kontě už má celkem devět převzetí konkurenčních firem.

„Základní nápad Mews je, že jednou budeme žít v hotelovém světě obklopeni službami. Celý trh s nemovitostmi sem podle mě směřuje a já věřím, že dokážeme v tomto světě vytvořit produkt, který je lepší než to, co mají ostatní,“ říká Richard Valtr.

info Foto Forbes Česko