Kupuje zanedbané činžovní domy, které transformuje v pohledné obytné stavby pro náročnou klientelu z řad generace Z. Spolumajitel a generální ředitel Fidurocku David Hauerland věří, že bydlení je služba a v budoucnu bude mnohem více Čechů než dnes bydlet v nájmech.

Hauerland založil Fidurock před deseti lety společně s Petrem Valentou. Původně se soustředili jen na maloobchodní parky, až o dva roky později rozšířili svou působnost i do rezidenčního segmentu, konkrétně do obytných nemovitostí v centrech velkých měst, jako je Praha, Brno nebo Bratislava. Ty společnost renovuje a jednotlivé byty následně pronajímá.

Sám Hauerland žije v nájmu a právě v této variantě bydlení spatřuje řadu výhod. Ve svém projevu na čtvrteční konferenci Lepší Česko v Karlových Varech zmínil například možný příliv mladých perspektivních lidí do městských center, kteří mohou posléze flexibilněji měnit bydliště v závislosti na životní situaci. Tuto variantu však spolumajitel Fidurocku podmínil dostatečnou, a v současné době stále pokulhávající, výbavou bytů.

„Cítíme velký trend u generace Z, která žije službou. Dneska se mladí lidé nechtějí vázat k bytu či k lokalitě, ale mají tendenci cestovat a žít každou chvíli na jiném místě, ať už globálně, či v rámci jedné metropole,“ míní Hauerland. „Vnímáme nastupující trend v oblasti nájemního bydlení a cíleně se zaměřujeme na centrum města, které nabízí nejlepší služby. Kde jinde by lidé chtěli žít než třeba na Vinohradech, ve Vršovicích či na Letné?“ dodává.

Ve srovnání s pořizováním bytu je podle šéfa Fidurocku nájem stále cenově dostupný a nikdy se z něj nestane výsada movitějších obyvatel.

„V našich domech se pohybujeme v průměru šest set až sedm set korun za metr čtvereční. Když si vezmu padesátimetrový byt 2+kk v Praze, tak se pohybujeme někde na třiceti tisících, přičemž měsíční renta totožného bytu v Brně by mohla vyjít asi na dvacet tisíc. Pokud se podíváme na průměrné platy v obou městech, mohou si domácnosti bez větších problémů byt pronajmout,“ vysvětluje Hauerland.

info Foto Ondřej Sejk
David Hauerland vystoupil na konferenci Lepší Česko v Karlových Varech.

Život ve městě je podle něj pohodlnější i pro občany v důchodovém věku a bydlení v nájmu v centru metropole tak považuje za přijatelnou alternativu k vlastnění nemovitosti na venkově.

Pro Hauerlanda se Česko pozitivně proměňuje každým rokem, což pozoruje nejen v developerském prostředí, ale také na tom, jak se lidé chovají.

„Pomalejší výstavba v Praze a v Brně má ve finále pozitivní efekt, protože spousta developerů dozrává a nebuduje králíkárny, ale staví projekty, které rezonují nejen v Česku, ale i ve světě. Můžeme uvést například Masaryčku nebo Fragment od Trigemy. Takové projekty tu s námi vydrží dalších sto let a budou Česko dělat lepším místem,“ završil šéf Fidurocku na pódiu Císařských lázní v Karlových Varech.