Krásné ráno!
Kdo nepřišel, případně se nedíval na náš stream, prohloupil. Forbes má za sebou letošní ročník über-konference Lepší Česko a tomu, jak naši zemi posunout, se proto budeme věnovat i v úvodu naší ranní informační kávy.

Máte 1 minutu?

Jak to vidí elita. V Karlových Varech vystoupilo přes sedmdesát lídrů ve svých oborech – od byznysu přes politiku až po kulturu. Tady je náš zápis toho nejzajímavějšího: od podnikatelky Simony Kijonkové přes nejvýše postaveného Čecha ve světě marketingu Radima Svobodu až po miliardáře Radima Passera či možného budoucího premiéra Česka.

Jak to vidí jednorožec. Takové Čechy pořád spočítáte na jedné ruce. Richard Valtr vystavěl Mews, technologickou firmu, jejíž valuace už překročila miliardu dolarů. I proto, že není zvyklý dávat si limity. „Chci, aby firma šplhala k bilionu. V dolarech,“ nabídl vystudovaný filozof Valtr v Karlových Varech moře inspirace ohledně toho, jak myslet ve velkém.

Jak to vidí ČNB. K lepšímu Česku je podle Aleše Michla potřeba, aby u sebe začal nejen každý z nás, ale i každá instituce. „Tedy identifikovat chyby, které se dělaly v minulosti, neopakovat je a dávat veřejnosti výsledky. Nikoli dílčí, ale velké,“ řekl šéf ČNB. A nabídl konkrétní recept: „Hned na začátku našeho mandátu jsme propustili pět procent lidí a už je nenajmeme. Všechny ušetřené peníze jsme dali zpět do platů, každá instituce by měla udělat totéž.“


Partner Forbes Espressa:

Podcastová série Akce: Výbuch mapuje okolnosti výbuchů muničních skladů ve Vrběticích. Radiožurnál v ní přináší dosud neznámé informace, vyprávění hasiče, který zachránil životy desítek svých kolegů, exkluzivní rozhovory s vyšetřovateli a bývalým i současným prezidentem. Vydejte se s námi po stopách ruských agentů.


Máte 5 minut?

A zpět do reality. Že jsou akce typu Lepšího Česka potřeba, potvrzuje následující zpráva. Zatímco napříč Evropskou unií inflace klesá, v Česku se zase zdražovalo. Je na tom v Evropě ještě někdo hůř?

To se to rozdává! Až si budete stěžovat na korumpování voličů, vzpomeňte si, co umějí v USA. Tři týdny před americkými prezidentskými volbami prezident Joe Biden odpustil studentské dluhy dalším zaměstnancům státní správy – a pochlubil se, že celkem jich bude k pěti milionům. Samozřejmě to s volbami nemá nic společného, že ano.

Tip Forbes Espressa: Komu by náhodou nestačilo Lepší Česko, klidně může mít jako druhý domov Chorvatsko, nejoblíbenější letní destinaci krajanů. A také zemi, kde se dá dělat byznys. Jako když se majitel firmy H20 Group Libor Vlasák zamiloval do Dalmácie a teď chystá velký realitní projekt u Splitu.


Máte 10 minut?

Motor kucká. Nehezky a ve velkém. Nad tím, proč hlavním problémem kontinentu není ani elektromobilita, ani Čína, se zamýšlí Michal Semotan z J&T a trefně se ptá samotnou otázkou v titulku: Kam kráčíte, evropské automobilky?

Příští velká věc. Pokud vás zajímá, kam kráčí nejen evropský automotive, ale i všechno ostatní, odpověď nabízí David Kašper ze skupiny Purple, která v Brně nenápadně vyrostla v miliardovou firmu. „Next big thing následujících deseti let bude Afrika,“ říká v našem Forbes Byznys podcastu.

Lepší pátek všem!

Mirek, Forbes