S poměrně neotřelou prezentací přišel ve čtvrtek na pódium konference Lepší Česko v Karlových Varech podnikatel, investor a spolumajitel společnosti RSJ Václav Dejčmar. 

Nejdříve pohrozil, že Česko ekonomicky míří mezi rozvojové země, vzápětí ale přišel s originálním řešením, jak z toho ven – pomocí psychotropních látek, jako je například LSD.

„Pokud se něco nestane, tak tato země podle mého nevyhnutelně míří mezi rozvojové země. Protože se vyčerpaly všechny věci, na kterých se její bohatství postavilo. Jako například levná práce a subdodavatelská ekonomika. A zároveň se země nijak nereformuje,“ začal Dejčmar popisovat současný stav Česka před zaplněným sálem karlovarských Císařských lázní. 

Osmačtyřicetiletý podnikatel a investor podotkl, že sice všichni chceme Lepší Česko, ale ve skutečnosti nikdo nic dělat nechce. „Protože kdo něco dělá, ten něco může zkazit.“

Začít znova

Jak z toho ven? Podle Dejčmara existují řešení, jak naši zemi transformovat, aniž by musela projít tzv. kreativní destrukcí, tedy celou ji zrušit a postavit na nových základech, o čemž mluvil na loňské konferenci Lepší Česko.

Je třeba ale najít řešení, která jsou totálně „out of box“. A právě s jedním takovým přišel. Vidí jej v kombinaci vzdělání a psychotropních látek, jako je například LSD.

„Aby budoucnost byla dobrá, tak nejlepší, co se dá dělat, je najít takzvané pákové body,“ začal Dejčmar posluchačům vysvětlovat svou vizi založenou na matematické teorii komplexních systémů.

info Foto Martin Svoboda
Václav Dejčmar na Lepším Česku.

„Když na tyto body zatlačíme, stane se velká změna,“ uvedl významný český mecenáš s tím, že takové pákové body všichni známe například z pohádek nebo sci-fi. Jde například o Achillovu patu, která když se zasáhne, je najednou vše vyřešené. Nebo o pověstnou stříbrnou kulku do srdce upíra, která jej zabije. 

Česko podle Dejčmara nemá šanci najít příliš pákových bodů, na konferenci ale představil dva. Jeden pro levou hemisféru mozku, která je racionální, druhou pro tu pravou, která zpracovává emoce. 

„Pojďme se zaměřit v té levosférové doméně na vzdělání,“ začal vysvětlovat. „Od školek až po univerzity by se mělo zreformovat vzdělávání s tou ambicí, že jej opravdu chceme a míříme k tomu nejlepšímu. Musíme mířit na Měsíc, abychom měli ten nejlepší vzdělávací systém na planetě. Protože nemá smysl, abychom dělali nějakou průměrnost.“

Jen samotné vzdělání ale nestačí, je třeba se zaměřit i na tu druhou polovinu mozku, tedy pravou hemisféru. S tou má totiž podle Dejčmara mnoho intelektuálů a géniů problém, jak nám ukazuje historie.

„Dá se to zařídit hackem, že se zlegalizují psychedelika,“ uvedl Dejčmar, který je mimo jiné předsedou správní rady Nadačního fondu pro výzkum psychedelik Psyres.

Dejčmar se tak řadí po bok českých podnikatelů, jako jsou například spolumajitelé internetové skupiny Miton, kteří v Česku otevřeli první psychedelickou kliniku Psyon. V ní se snaží pomocí asistované terapie léčit deprese a jiné neblahé duševní stavy.

Vydání Forbesu P.H. Excel

Václav Dejčmar by ale šel ve využívání psychedelik jiným směrem. „Máme také v podstatě skoro jistotu, že v kombinaci se vzděláváním a s kvalitní asistencí dokážou psychedelika lidi vlastně upgradovat.“

Psychedelika podle něj mohou lidem pomoci dospět a napomoci, aby se někdo, kdo je chytrý, stal i moudrým. Protože i dnes můžeme zmínit příklady chytrých lidí, kteří se ve finále chovají nemoudře, až infantilně. Jako příklad uvedl Dejčmar Elona Muska.

„Pokud existuje nějaký recept na dospělost, tak jde o to, stát se člověkem, který se nebojí, který vyzkouší podívat se na realitu pomocí jiné mapy. A psychedelika nedělají nic jiného, než vám ty stejné věci vyjeví úplně jinak, vidíte je přes jiný filtr,“ řekl Dejčmar s tím, že důležité k úspěšnému dosažení cíle je asistovaná, tedy řízená psychotická terapie. 

Zároveň si ale posteskl, že česká legislativa tomuto druhu terapie zatím příliš nepřeje, což se snaží změnit i právě skrz Nadační fondy Psyres.

„Dost možná ti lidé, kteří by se vzdělali v pravé i levé hemisféře, nám za těch pár let to lepší Česko vymyslí. A to tak, že si ani neumíme představit, jak to bude vypadat, protože naše představy jsou limitující,“ zakončil v Karlových Varech svou myšlenku.

info Foto Forbes Česko