Jedna z nejúspěšnějších českých podnikatelek posledních dekád Simona Kijonková na Forbes akci Lepší Česko zhodnotila stav tuzemské společnosti a byznysu. „Jsou tu hlavy budoucnosti. Znám lidi, kteří vyvíjejí lék na rakovinu a na podporu početí. Jsme na 24. místě ze 132 zemí na světě v oblasti inovací a právě ty jsou cestou k růstu celé ekonomiky,“ míní podnikatelka, která se nejvíc proslavila jako zakladatelka logistické firmy Zásilkovna.

Češi se podle Kijonkové nemají za co stydět. „Jsme neskutečně chytří, neskutečně šikovní. Máme jedny z nejlepších IT myslitelů, inovátorů a vědců,“ podotkla na konferenci, která se konala minulý týden v Karlových Varech.

„Máme sice složitý jazyk a nemáme euro. Tohle všechno je ale podružné tomu, že už třicet let žijeme ve svobodě a ve velmi bezpečné zemi,“ dodala s tím, že například v Německu nebo Francii je bezpečnostní situace násobně horší.

Co by se tedy dalo na naší zemi zlepšit? „Abychom něco změnili, musíme začít každý u sebe. Každý se může zamyslet a udělat něco pro Česko,“ poznamenala Kijonková. Připomněla, že ona sama pracuje od svých třinácti let, od sedmnácti podniká a od jednadvaceti investuje. „Do nedávna jsem byla z devadesáti procent podnikatel a desetiprocentní investor. Dneska jsem devadesátiprocentní investor a desetiprocentní filantrop,“ líčila.

Dnes prý investuje zejména do projektů, o kterých věří, že budou mít pozitivní společenský dopad. Patří k nim například aplikace na bázi umělé inteligence, která se stará o staré lidi trpící samotou a řeší vliv samoty na duševní a fyzické zdraví. Nedávno podpořila také Týden inovací a zmínila, že stát by měl inovace podporovat daleko více, protože jsou motorem ekonomiky.

Kijonková se rozpovídala i o svém vztahu ke Karlovým Varům, kde se narodila. Na tamní filmový festival jezdí už od svých patnácti let. Tehdy na něm pracovala jako brigádnice a postupně začala jezdit jako host a partnerka. „Podporuji tuto akci. Lidé, kteří za ní stojí, pracují na tom, aby se Karlovy Vary rozsvítily,“ myslí si podnikatelka. 

info Foto Ondřej Sejk
Simona Kijonková na konferenci Lepší Česko v Karlových Varech

Západočeské město se nicméně podle ní bohužel rozsvítí jen v tom jediném týdnu v roce, kdy se festival koná, o čtrnáct dní později je tam pusto, prázdno, šedo a ticho. „Potřebujeme zákazníky a klienty, kteří s námi budou dlouho a kteří se budou vracet. Vyrojil se nám nešvar jednodenních turistů. To Karlovy Vary ždímá, ale nepřináší to potřebný příjem,“ prohlásila Kijonková.

„Máme letiště a druhou nejstarší dostihovou dráhu v České republice. Máme tu spoustu krásných míst, krásnou přírodu. Potřebujeme ale vysokou školu,“ odpovídala Kijonková na otázku, jak by šlo zlepšit Karlovy Vary.

info Foto Forbes Česko