V portfoliu Pale Fire Capital (PFC) přibyly společnosti B2Gold a Allied Gold. Ve dvojici těžařů zlata vybudovala skupina na své poměry relativně malé pozice, dohromady za zhruba dvě stě milionů dolarů. 

Investiční nápad jde za partnerem PFC Janem Bartou, který své teze představil na půdě pražské Vysoké školy ekonomické. Během přednášky pořádané studentským spolkem Klub investorů opakovaně varoval, že jde o mimořádně rizikové investice.

„Když chcete investovat do těžařů zlata, konzervativní cestou jsou firmy Agnico Eagle a Alamos Gold, které mají špičková aktiva v zemích, jako je Kanada, USA a Austrálie,“ uvedl Barta s tím, že potenciální výnos z takové investice je relativně mizivý. „Lidé preferují bezpečnost a jsou ochotni za ni zbytečně přeplácet,“ dodal. 

Na opačné straně spektra rizikovosti než zmíněná dvojice kanadských těžařů je kanadská firma B2Gold, která Bartu zaujala. „Podle objemu produkce je to zhruba šestý největší veřejně obchodovaný producent zlata na světě,“ řekl. Firma v tuto chvíli těží ve třech dolech, jeden je na Filipínách a další dva v Africe – v Namibii a v Mali. 

Z malijského dolu Fekola pochází zhruba polovina současné produkce B2Gold. „Není to zrovna stabilní země,“ upozornil Barta zatímco z jeho prezentace shlížela do publika tvář prozatímního prezidenta Mali, který se moci chopil po posledním armádním puči z roku 2021. Předchozí puče v zemi proběhly v letech 2020, 2012, 1991 a 1968.

Barta kalkuluje s rizikem, že o byznys v Mali může společnost B2Gold přijít. Nicméně tamní vláda zrovna schválila nová těžební pravidla, což podle něj hraje spíš ve prospěch scénáře, že stávající situace ještě nějakou dobu vydrží. 

Pozitivum byznysu B2Gold vidí Barta například v diverzifikaci těžby do tří dolů, ke kterým by měl napřesrok přibýt další. „Tohle je rodinné stříbro té firmy, důl Goose v kanadské Arktidě. Je to sice extrémně náročné prostředí, ale je tam přes pět gramů zlata na tunu horniny, takže těžba by mohla být levná,“ uvedl. 

Náklady na zprovoznění dolu firma musela už dvakrát zvednout, podle Barty však projekt dodržuje časový plán a v příštím roce by měla začít těžba. Důl v „bezpečné“ Kanadě podle něj vylepší profil firmy, přičemž B2Gold by po jeho zprovoznění přinášela investorům slušný výnos, i kdyby přišla o důl v Mali.   

„Projekt bude těžit zhruba tři sta tisíc uncí ročně, což je při současných cenách zlata 350, možná i 400 milionů dolarů free cash flow. Pokud udrží i Mali, tak to bude při současných cenách dohromady 1,2 miliardy dolarů,“ tvrdí. Free cash flow představuje objem peněz, které lze z firmy vybrat, aniž by byl ohrožen její chod. 

Rizikem pro tuto investici je však podle něj i konec války na Ukrajině. „Ruští vojáci a žoldáci by se pak zase různě rozeběhli po světě, ale hlavně do západní Afriky, a začali tam dělat bordel.“

V B2Gold má Pale Fire Capital v tuto chvíli podíl přes 2,5 procenta. Kromě toho nakoupila čtyři procenta akcií v dalším „rizikovém“ těžaři zlata Allied Gold, což je kanadská firma provozující také zlatý důl v Mali, plus dva menší na Pobřeží slonoviny. 

„Když se Dušan (další partner PFC Dušan Šenkypl, pozn. redakce) ptal, co je nového v našich investicích do veřejně obchodovaných firem, tak jsem mu řekl, že jsem vrazil zhruba dvě stě milionů dolarů do nějakých afrických dolů,“ komentoval Barta své poslední sázky.

Allied Gold je podle něj ještě extrémnější a nebezpečnější investice než B2Gold. „Ale mají moc pěkný prospekt chystaného dolu v Etiopii,“ dodal. Etiopie podle něj patří k africkým zemím s relativně vstřícným postojem k byznysu. Tamní vláda navíc přislíbila firmě zavedení desítek kilometrů elektrického vedení k novému dolu a levnou energii z tamních obřích vodních elektráren.

„Jenže důl je zatím hotový pouze z pěti procent a hrozí tam velké přestřelení nákladů,“ varoval Barta. Společnost Allied Gold je však podle něj aktuálně nejlevnější veřejně obchodovaný těžař zlata. „Dobrý signál je i to, že současný CEO firmy Peter Marrone při jejím loňském vstupu na burzu sám kupoval akcie za vyšší cenu, než je ta současná. Drží podíl zhruba sedm procent,“ doplnil.

Afrika je sice podle Barty nebezpečným místem pro byznys, v případě těžby zlata má však výhodu, že se cenný kov nenachází tak hluboko pod zemí, jako například v ložiscích v Kanadě.

Po zlatě pokukoval známý investor řadu měsíců, zmínil ho už během své předchozí přednášky na VŠE. Nechtěl ho ovšem kupovat napřímo, a tak zvolil investice do těžebních společností.

Zlato se momentálně obchoduje na historickém maximu přes 2700 dolarů za jednu troyskou unci. I kdyby jeho cena klesla ke dvěma tisícům, stále existuje podle Barty šance, že se mu dvojice riskantních investic během pár let několikanásobně vrátí. „Ale určitě to není něco, na co bych vsadil vlastní barák,“ uvedl s nadsázkou, jelikož hodnota nových pozic Pale Fire Capital je v přepočtu více než 4,5 miliardy korun.