Různé skupiny v Rusku vytvořily a pomohly na internetu rozšířit dezinformace týkající se Tima Walze, kandidáta demokratů na viceprezidenta v listopadových volbách. Podle agentury AP o tom informoval nejmenovaný zástupce Úřadu ředitele zpravodajských služeb.

Materiál, který se šířil na sociální síti X, obsahoval neopodstatněná obvinění týkající se dob, kdy Walz, v současnosti guvernér Minnesoty, působil jako učitel. Jsou v něm různé prvky naznačující, že je zmanipulovaný.

Podle zástupce Úřadu ředitele zpravodajských služeb analytici objevili indicie, které spojují obsah s ruskými dezinformačními operacemi, uvedl činitel. AP píše, že odborníci už v uplynulých dnech odhalili, že video je spojováno s Ruskem, ale úterní oznámení je první z oficiálního zdroje.

Materiál namířený proti Walzovi zapadá do vzorce ruských dezinformací, jejichž cílem je narušit volební kampaň tohoto politika a viceprezidentky Kamaly Harris před volbami. Rusko podle činitelů, na které se odvolává AP, před volbami šíří dezinformace také proto, že chce prohloubit rozdělení americké společnosti, a možná i podpořit násilné protesty v den voleb.

Analytici ze společnosti Microsoft minulý měsíc přišli na to, že z Ruska pochází i široce sdílené video, které bez důkazů tvrdilo, že Harris před třinácti lety neposkytla pomoc ženě, již srazila autem. Později se objevilo video, ve kterém vystupuje muž označující se za Walzova studenta a který politika obvinil z nevhodného sexuálního chování. Soukromí výzkumníci z firem sledujících dezinformace už dospěli k závěru, že video je falešné a že muž, který v něm vystupuje, není ve skutečnosti tím, za koho ho nahrávka vydává.

Ovlivnit americké volby se s využitím dezinformací šířených na internetu snaží také Čína a Írán. Zatímco Rusko se zaměřuje na kampaň Demokratické strany, za niž kandiduje Harris s Walzem, Írán se soustředí na kandidáta republikánů Donalda Trumpa. Čína se snaží podněcovat všeobecnou atmosféru nedůvěry a nespokojenosti s demokracií.