Dobré ráno! Investiční rada ve spojení s rostoucí cenou zlata, trocha motivace k tomu, abyste se začali hýbat, tipy z gastronomie, ale i rada, jak se postavit k nápadu vstoupit jako mladí do politiky. Všechno pěkně pohromadě v našem čerstvém ranním výběru.


Máte 1 minutu?

Je to jednoduché: „Vrazil jsem zhruba 200 milionů dolarů do nějakých afrických dolů.“ Tak zněla odpověď Jana Barty na otázku kolegy z PFC Dušana Šenkypla, který se zajímal, co je ve firmě nového ohledně investic. Zlato je sice na rekordních cenách, ale jistá rizika tam jsou…

Vindalú a pho. Předpokladem pro manažerskou pozici ve Škoda Auto by měl být pozitivní přístup k asijské kuchyni. Česká automobilka totiž podle Martina Jahna čím dál víc sází na indický trh. První škodovky se pak začínají nově montovat i ve Vietnamu.

Taková je doba. Nic jiného se na to asi ani říct nedá. Za tři čtvrtletí letošního roku se v Praze prodalo 5350 nových bytů, meziročně skoro dvakrát víc. A když se nakupuje, roste taky co? Roste taky cena. Metr čtvereční v novostavbě tak prolomil další rekord. Zdravím ze vsi.



Máte 5 minut?

Prostě Jakub Horák. Mladým lidem, kteří náhodou uvažují o tom, že by šli do politiky, na ideové konferenci Lepší Česko poslal jasný vzkaz: „Jeďte do Silicon Valley, až se něco naučíte, tak se vraťte a založte firmu. Politika je na pí…“

Na vrcholu. Doslova. Adriana Brownlee se 9. října 2024 stala nejmladší ženou na světě, která zdolala všech čtrnáct osmitisícových vrcholů. Její horolezecký příběh začal, když jí bylo osm let. V rozhovoru pro Forbes vypráví o inspirativní cestě za rekordem i nejtěžších momentech na horách.

Tip Forbes Espressa: Ve světě digitálních technologií mohou některé inovace skutečně měnit pravidla hry. Platforma SWEET.TV je přesně ten typ projektu, který má ambice přetvořit tradiční pojetí televize a reklamy.


Máte 10 minut?

Sázka na jistotu? Bratři Giang a Khanh Ta se na pražské gastroscéně blýskli podniky Gao Den, Taro a Dian. Teď představili další novinku: Pho 100 zaměřenou na jediný pokrm. Dovolím si tipnout, že už tušíte, co bude na menu.

Další level. Kuchař a řezník Paul Day, zakladatel oceňované restaurace Sansho, dnes už zaniklého bistra Maso a kobliha a bio řeznictví The Real Meat Society, se spojil se slovenským investorem Peterem Križanem. Co z toho bude? Pražský Karlín by měl zbystřit.

Sázka na šperky. „Neber si k sobě žádného partnera. Vždycky odpracuješ víc než on,“ radil mu otec. Americký podnikatel Matthew Stuller ho poslechl. Dnes už coby miliardář dodává součástky ke šperkům hvězdám jako Cartier nebo Tiffany. Tady je jeho inspirativní příběh.

Zítra už je pátek!

Ondřej, Forbes