Ožehavá otázka, která rozděluje společnost. Patří ananas na pizzu? „Nedovedu si představit věc, která by mě na pizze urazila. Pro mě je to chlebová placka, formát, se kterým si můžete hrát,“ říká Kateřina Jakusová. Ta si před časem v Holešovicích otevřela originální pizzerii Slice Slice Baby, kde tuhle filozofii razí v praxi.

Pizzu s ananasem v nabídce najdete. Aby se ale pizzoví puristé neurazili, nejmenuje se Havaj. Místo toho stačí říct „vy víte kdo“ – Youknowho.

„Nejde o klasickou Havaj. Místo rajčatového základu používáme jako základ rozmixovaný ananas. A jako toping máme uzené maso od holešovických sousedů z Big Smokers a čerstvý ananas, žádnou konzervu. Všechno u nás se snažíme dělat z nejlepších surovin,“ líčí Jakusová.

Na zkušenou do Berlína

Formující zkušeností pro Kateřinu bylo, kdy v devatenácti po studiu obchodky spontánně přesídlila do Berlína. „Kamarád se tam tehdy stěhoval a já se k němu tak trochu přifařila. Jsem typ člověka, co když se objeví nějaká příležitost, tak řekne ‚proč ne‘, a jdu do toho bez nějakého většího plánování,“ říká.

V německé metropoli strávila pět let. Pobyt ji hodně naučil a taky v sobě objevila lásku ke gastronomii. „Ta mě přitom do té doby nějak výrazně nezajímala. Ale najednou jsem zjistila, že mě strašně baví vařit. Na bytě jsme si zamilovali nákupy surovin na tureckých trzích a vymýšlet neustále něco nového,“ vzpomíná na berlínská léta.

Odtud byl už jen krůček se novým koníčkem začít živit – jít dělat něco, co ji baví, a ještě za to dostat peníze, popisuje tehdejší úvahu. Přihlásit se jen tak do provozu bez jakékoli profesionální zkušenosti si přece jen netroufla.

„Tak jsem si do životopisu dala nějaké zkušenosti z Prahy z bistra a kavárny a doufala, že to nikdo nebude ověřovat, že nebudou volat z Berlína na Letnou,“ směje se. A tak nastoupila do snídaňového bistra Silo, kde se podávala vajíčka i pověstné avokádové toasty. „Bylo to celkem intenzivní a byl to fajn základ pro další pokračování v gastru,“ říká Jakusová.

Po pěti letech v Berlíně, kde si odbyla i první pokusy o něco vlastního v podobě prvních pop-upů a akcí na venkovních místech, se vrátila do Prahy. „A cíleně jsem se vracela s tím, že nastoupím do Esky, kterou jsem vnímala jako nejatraktivnější, nejzajímavější místo,“ vysvětluje.

Zrození Slice Slice Baby

Po pětiletém angažmá v Esce, krátce přerušeném stáží v dánské restauraci Noma, se vrhla zase jiným směrem – pečení. „Můj příběh je trochu divoký, protože se beze změn v životě neobejdu,“ uvažuje s úsměvem.

Pokračovala tedy ve vyhlášené pražské pekárně Kus koláče, potažmo Další kus, a zase si vyzkoušela něco nového. „Nezdá se to, ale vaření a pečení jsou dost rozdílné činnosti. Zároveň mě tehdy napadlo přijít s něčím, co by oba světy spojilo, a ještě by z toho byl pro mě a kolegy fajn oběd,“ prozrazuje.

Tušíte správně, že to něco byla pizza. A tak se velmi rychle zrodilo Slice Slice Baby. „Původně to byl pop-up koncept. Za dva roky jsem vystřídala spoustu míst, občas jsme někde hostovali, třeba tady v Holešovicích v Big Smokers,“ popisuje.

K otevření kamenného podniku už zbýval jen krůček. Ale k němu Jakusová potřebovala pošťouchnout. S nápadem přišel její obchodní partner Ondřej Hollas, kterého zná z Ambiente. „A řekla jsem proč ne. Dnes z toho mám dobrý pocit, baví mě to a vyděláme si na sebe. Navíc jsme do všeho investovali z vlastních peněz, takže nikomu nic nedlužíme,“ chválí si.

150 kváskových pizz denně

Kromě pizzy „vy víte kdo“ na poměrně jednoduchém menu najdete Margheritu a Diavolu, obě vytuněné sýrem Grana Padano, Verde se zeleným pestem a mozzarellou a Bianca s mozzarellou, karamelizovanou cibulí, žloutkem a pecorinem. Jedno místo zůstává pro týdenní speciál, třeba pizzu bro s brokolicí nebo kim s kimchi.

Pizza ve Slice Slice Baby je kvásková, zatímco jinde se většinou pizza zadělává na droždí. „Kvásek je takové tamagoči nebo zvířátko, protože je trošku těžší ukočírovat. Nicméně fermentace, která proběhne v těstě, je komplexnější a pizza je díky tomu stravitelnější pro to tělo, protože kvásek ji tak trochu předtráví, proto i třeba kváskový chleba třeba je pro zažívání,“ vysvětluje Kateřina své důvody.

Na prominentním místě podniku se vyjímá pec, takže hosté můžou sledovat přípravu. Atmosféra podniku je spíš neformální, žádná snobárna. Přesto si člověk k pizze může objednat dobré víno a jako dezert si dát poctivé tiramisu.

Do podniku se vejde asi třicítka hostů. To ale pizzerii nijak nelimituje. „Populární je pizza s sebou, ať už osobně, nebo přes kurýra a objednávku v aplikaci Wolt, se kterým máme exkluzivní dohodu, díky které máme lepší podmínky,“ vysvětluje Jakusová.

Za den tak i s objednávkami s sebou z pece vyndají 150 rozpálených pizz, což Slice Slice Baby řadí k větším pizzeriím. Jako samozřejmost, která jim usnadňuje práci, Kateřina Jakusová označuje bezhotovostní platby.

„Platba přes terminál představuje drtivou většinu denní tržby. Akceptace karet je standard, který naši hosté očekávají, je to pohodlnější jak pro ně, tak i pro nás. My se můžeme věnovat obsluze a těstu a zákazníci si naplno vychutnají zážitek u nás,“ hlásí Kateřina Jakusová.


Visa je jednou z největších platebních sítí světa, která propojuje podnikatele s více než 4,2 miliardy potenciálních zákazníků – držitelů platebních karet Visa. V Česku podnikatelům pomáhá program Česko platí kartou, který nabízí platební terminál na šest měsíců zdarma a doteď jej využilo už více než 35 tisíc obchodníků. Na podporu žen podnikatelek Visa spustila globální program She’s Next, který jim pomáhá v růstu podnikání pomocí grantu a mentoringových programů.