Ceny vajec a másla před Vánocemi dále rostou. Z dat Českého statistického úřadu vyplývá, že balení deseti vajec tento měsíc stojí 64,81 koruny, což je o 31,35 procenta více než v říjnu a nárůst o 27,75 procenta ve srovnání s loňskem.

V případě másla cena meziměsíčně stoupla o 3,16 procenta a meziročně o 35,25 procenta, 250gramovou kostku tak už lidé pořídí za 70,94 koruny. Za období od ledna 2019, které ČSÚ v databázi uvádí, jsou vejce a máslo nejdražší. Ceny, které ČSÚ zjišťuje jednorázově v terénu, nevstupují do výpočtu měsíčních spotřebitelských cen.

Od letošního ledna vejce zdražila o 39,14 procenta a máslo o 36,41 procenta. Naopak ceny cukru a mouky jsou tento rok zatím nejnižší. Kilogram krystalového cukru lidé aktuálně pořídí za 21,47 koruny, což je meziměsíčně o 5,54 procenta méně.

Ještě výraznější je pokles ve srovnání se stejným období loni, činí 28,93 procenta. Oproti říjnu pak hladká mouka zlevnila o 8,12 procenta a meziročně o 15,8 procenta, kilogramové balení obchody prodávají za 17,43 koruny.

Hlavním důvodem zdražování vajec je podle agrárního analytika Petra Havla rozšiřování ptačí chřipky, naopak u mléka největší problém představuje nedostatek mléčného tuku. „Ten propad množství mléčného tuku v mléce byl letos větší než v předchozích letech. Další růst cen másla ale není v zájmu výrobců ani prodejců, protože by se mohlo stát, že spotřebitel na máslo zanevře a začne ho nahrazovat jinými tuky,“ doplnil. Ceny cukru podle něj tlačí dolů dobrá úroda cukrové řepy, u mouky je to přebytek obilí na trhu.

Ve srovnání s říjnem tento měsíc zdražilo deset ze třinácti sledovaných položek. Kromě vajec a másla lidé ještě asi o dvě procenta dráž pořídí světlé lahvové pivo a konzumní brambory, u ostatních položek zvýšení cen nepřesáhlo jedno procento. Levnější jsou pak vedle cukru a mouky i konzumní jablka. Kilogram tento měsíc vyjde na 40,26 koruny, když v říjnu stál 41,44 koruny.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) prověřuje aktuální zdražování másla. První výsledky šetření budou na jaře příštího roku, uvedl ve čtvrtek po jednání na úřadu vlády předseda ÚOHS Petr Mlsna. Podnět podle něj podal prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza. ÚOHS už dříve prověřoval zvyšování cen pěti základních komodit včetně másla, zneužití postavení na trhu však tehdy nezjistil.

Potraviny byly se začátkem letošního roku přeřazeny do nižší sazby DPH dvanáct procent. Naopak do základní sazby DPH 21 procent se přesunula většina nápojů.