Evoluce nás nepřipravila na to, abychom většinu dne seděli. A naše těla nám to dávají najevo. Podle WHO patří nedostatek pohybu mezi 10 nejčastějších příčin smrti a celosvětově mu lze přičíst na dva milióny obětí ročně. Díky technologickým vychytávkám je přitom možné úspěšně bojovat s nedostatkem pohybu i při práci z domu.

Sedavý způsob života dvojnásobně zvyšuje riziko výskytu kardiovaskulárních onemocnění, diabetu a obezity. Přispívá k řídnutí kostí, zvyšování krevního tlaku, výskytu rakoviny konečníku, ale i nemocím psychického rázu, jako jsou deprese a úzkost. Následky jsou o to nebezpečnější, že jsou dlouhodobé, těžko pozorovatelné a projevy se obvykle přičítají konkrétní diagnostikované nemoci. Podle WHO vede sedavý způsob života 60 až 85 % lidí na planetě a pro Česko platí spíše horní hranice.

Letos vše ještě zhoršila koronavirová pandemie a s ní spojená opatření. Z kanceláří jsme se přesunuli na home office, což často znamená zhoršení ergonomických podmínek. Se zavřenými fitness centry je méně příležitostí k pohybu, se zrušenými závody chybí motivace trénovat, s pohybem v přírodě nepomohou ani klesající teploty a přicházející zima.

Doporučení WHO pro zmírnění následků je v podstatě jednoduché: Zdravá strava, žádné kouření a 30 minut mírné fyzické aktivity denně. Jak se ale přinutit k povinné půlhodině, když musíte splnit pracovní úkoly, postarat o distanční výuku potomků a večer padnete vyčerpáním?

Co technologie způsobily (sezení je velmi často spojené s prací u počítače), to se pokouší napravit. Řada chytrých hodinek či náramků je schopná detekovat příliš dlouhé strnulé sezení. Drobný přístroj na zápěstí zavibruje a na displeji vyzve uživatele k pohybu. Některé modely jdou ještě dál a navrhnou jednoduché protahovací cviky. Pak už je na odhodlání každého, jestli výzvu uposlechne.

Dalším (a nikterak novým) trikem je práce ve stoje. Ano, stále je řeč o kanceláři, home office a počítačích… Studie prokázaly, že ve stoje lidské tělo za hodinu spálí 100 až 200 kalorií (záleží na pohlaví, věku, výšce, hmotnosti a dalších faktorech), zatímco v sedě je to pouze 60 až 130 kalorií za hodinu.

S mírnou nadsázkou tak můžeme práci ve stoje označit za fitness aktivitu – studie Texas A&M University z roku 2016 ukázala, že už 30 minut práce vestoje denně posiluje svalstvo hlubokého stabilizačního systému, což má pozitivní vliv na chronické bolesti zad i držení páteře a dlouhodobě se snižují také rizika nemocí, na které upozorňuje WHO. 

Problém je, že podobně jako nevydržíte 8 hodin v posilovně, nejde ani 8 hodin stát před monitorem a klávesnicí. I tady však může pomoci technologie – takzvané polohovací stoly umožňují třeba i několikrát za hodinu změnit pracovní pozici. 

Firmy, které dbají o zdravotní stav svých zaměstnanců, takové stoly stále častěji hromadně kupují do kanceláří. Součástí zmíněné studie texaské univerzity bylo sledování zaměstnanců call centra před a po nasazení pracovních stolů s možností změny pracovní polohy. Jedním ze závěrů je razantní růst produktivity. Za první měsíc o 23 %, po půl roce dokonce o 53 %.

Díky startupu Liftor, lze zvedací stůl koupit, i pokud vás koronavirus dohnal k práci z domu. Stojí stejně jako běžné kancelářské stoly, ale můžete u nich elektricky měnit výšku desky, a tedy střídat práci v sedě a ve stoje. Navíc mají propracovaný design.

Prostřednictvím konfigurátoru si můžete zvolit rozměr a provedení a vybrat i příslušenství, jako je držák na monitor a PC nebo sběrač kabelů. Standardní záruka je 5 let, lze ji však prodloužit i na dvojnásobek. Produkty jsou skladem v Česku, takže dodací lhůta je maximálně 48 hodin a za doručení nic neplatíte.