Netradiční příležitost investovat do udržitelného bio zemědělství nabízí od začátku října pražská burza. Obchodovat se začaly první zemědělské dluhopisy, které vydala společnost Babičkin dvor, největší producent vajec z neklecových chovů a druhý největší výrobce vajec na Slovensku. 

Dluhopisy jsou zajištěny 100 % akcií Babičkina dvora, mají celkovou hodnotu 200 milionů korun a vedle zajímavého výnosu nabízejí investorům i dobrý pocit z udržitelné investice. Účelem jejich emise je další, co nejrychlejší navýšení produkce vajec, která nejsou z klece.

Pro devět farem společnosti Babičkin dvor, které na jihu Slovenska více než dvacet let produkují desítky miliónů vajec ročně, není omezení klecového chovu věcí trendu nebo legislativních nařízení. „Přechod na bioprodukci se nám vyplatí a z etického hlediska je to jediná správná cesta,“ vysvětloval majitel společnosti Babičkin dvor Jaroslav Novák při prezentaci své firmy na prvním českém Bond Summitu na začátku října v Praze. Na akci organizované společností Cyrrus ho poslouchalo zhruba sto potenciálních investorů.

Vaječné dluhopisy

Přijetím na burzu se čtyřleté dluhopisy společnosti Babičkin dvor zařadily mezi deset dluhopisů s nejvyšším výnosem obchodovaných na pražské Burze cenných papírů. Jmenovitá hodnota dluhopisu je 10 tisíc korun a roční výnos 5,75 % bude vyplácen každý rok vždy k 1. červenci. Vaječné dluhopisy jsou umístěny na Free Marketu pod ISIN CZ0003532590 a nabízejí historicky první možnost vložit finance do bio zemědělství. 

„Předpokládali jsme, že dluhopis v českých korunách bude pro české investory atraktivnější. Dává smysl také z toho důvodu, že nákup některých produktů pro výrobu, jako jsou obaly na vejce nebo některé komodity pro krmné směsi, probíhá v korunách a výhledově nabyde i podíl na tržbách v korunách, zejména pokud jde o produkci vajec z volného výběhu a BIO,“ vysvětluje Novák.

Emisí dluhopisů chce získat prostředky na splnění svého cíle – modernizaci dalších provozů a plného zrušení klecových chovů do roku 2024. „Přestavby podpořené prodejem dluhopisů pomohou zlepšit naše postavení na trhu, a hlavně také zvýšit exportní potenciál,“ dodává Novák. 

Investice do bio budoucnosti

Babičkin dvor spoléhá na to, že poptávka po podestýlkových vejcích jako produktu udržitelného zemědělství roste. Už dnes každé druhé bio vajíčko na slovenském trhu snesla slepice na jedné z farem Babičkina dvora. Ve slovenském Tescu je firma dokonce dlouhodobě výhradním dodavatelem bio vajíček a vejce dodává také do Billy, COOPu nebo Kauflandu. Část produkce – vejce vyšší kvality – dodává do řetězců pod svou značkou vlastní značkou. 

„Lidé stále častěji volí výrobky, u kterých mají záruku, že pocházejí od zvířat chovaných ve férových podmínkách, která nežijí ve stresu a jsou krmena přírodními krmivy,“ říká Novák. Také pro investory může být farmářský produkt zajímavou cestou, jak získat podíl na bio zemědělství a investovat i do ochrany klimatu, protože bio vejce mají nižší uhlíkovou stopu. 

Farmářskou kvalitu produktů Babičkin dvor garantuje nadstandardní péčí o nosnice a používáním přírodních krmných směsí bez geneticky modifikovaných organismů. „Většinu složek krmných směsí ze sóji a dalších surovin si pěstujeme sami v přírodní kvalitě bez použití chemie. Laboratorní testy dokázaly, že tato strava výrazně přispívá k lepší kvalitě vajíček,“ potvrzuje vedoucí výrobního úseku Ľubomíra Ďurová.

Společnost Babičkin dvor do přestavby svých farem na podestýlkové chovy a chovy ve voliérách už v předchozích letech vložila nemalé úsilí i finanční prostředky. „Jde jak o vlastní morální přesvědčení, tak o důkaz pro budoucí generace, včetně mé dcery, že se to dá dělat jinak, v důstojnějších podmínkách,“ dodává Novák.