Chytře plánovat výrobu a logistiku, řídit nákup, marketing i prodej, hlídat finance, udržovat vztah se zákazníky, sofistikovaně organizovat nábor lidí i následnou péči o zaměstnance. Podnikový informační systém ERP (Enterprise Resource Planning) je základem moderního firemního řízení. Může být mozkem, který dokáže řídit veškerou agendu, zjednodušit a zefektivnit řadu procesů, šetřit čas i peníze. A také posunout firmu k digitalizaci a automatizaci, bez kterých se moderní byznys neobejde. Ale není samospasitelný. „ERP bez péče je jako auto bez paliva,“ říká Roman Vinš, šéf českého ERP systému Solitea Byznys.

„Řada lidí si myslí, že si ve firmě nasadí systém a ten všechno vyřeší sám. To je mýtus. To nejdůležitější není systém, ale lidé, kteří s ním pracují a kteří s ním firmám pomáhají. Bez tohoto spojení nebude ERP efektivně plnit svoji funkci,“ upozorňuje Vinš.

Roman Vinš, šéf českého ERP systému Solitea Byznys.

Nadstandardní péče

Dobře zvolený robustní ERP je základ pro řízení firmy. Systém Solitea Byznys, který dnes patří mezi nejvyspělejší a nejrozšířenější ERP pro střední a větší organizace, stojí na dvou základních kamenech – kvalita softwaru a customer care. „Naši konzultanti jsou zároveň analytiky a programátory. All-in-one,“ popisuje Vinš zásadní lidi, kteří systém do značné míry staví na míru podle požadavků konkrétní firmy.

Tím to ale nekončí – konzultanti o zákazníky pečují také dlouho po zavedení systému do provozu. „Naslouchají, předávají zkušenosti, radí, případně upravují systém a pomáhají ho stále rozvíjet, aby odpovídal novým potřebám a nebrzdil firmu v růstu, naopak její růst výrazně podpořil,“ doplňuje ředitel produktu Solitea Byznys Roman Vinš.

Z garáže na evropské trhy

Právě ERP s označením Byznys začal vznikat už v roce 1991, tehdy pod hlavičkou příbramské firmičky J.K.R. Z garážové firmy postupně vyrostl jeden z největších dodavatelů podnikových informačních systémů u nás s obratem přes 100 milionů korun.

V roce 2016 se firma stala součástí holdingu Solitea, za kterým stojí brněnský podnikatel Martin Cígler a Investiční fond Sandberg Capital někdejšího partnera J&T Martina Fedora. Krátce poté se firma přejmenovala z J.K.R. na Byznys software. K dalšímu milníku došlo v červenci loňského roku, kdy holding Solitea sfúzoval svých 30 českých a slovenských firem do jednoho celku, čímž vznikl silný evropský hráč v oblasti IT řešení.

„Po fúzi se ze Solitey stal doširoka rozkročený softwarový velikán. Jedna společnost, která pomáhá živnostníkům, malým i středním firmám, velkým korporacím a také veřejným institucím. Přinášíme jim systém, ať už chtějí jakýkoliv,“ vysvětluje Martin Kudrna, který v Solitee řídí celou divizi českých ERP systémů, kam aktuálně kromě Byznysu patří podnikové informační systémy Vario a Money ERP.

Příležitost v automatizaci

„Hlavní předností ERP systému je komplexnost. Na jednom místě řídíte všechny firemní agendy. V konečném důsledku systém zjednoduší, zpřesní a zautomatizuje fungování společnosti. Každopádně zákazník musí mít na paměti, že nákup ERP není jako jít si koupit telefon. Ten za rok nebo dva vyměníte. Zatímco výběr dodavatele ERP může být klidně investicí na celý život. Rozhodující je, abyste si jako lidé, jak se říká, sedli a abyste spolupracovali jako partneři. Následná péče je pak klíčem k úspěchu, tedy že systém pomáhá firmě růst,“ dodává Martin Kudrna, který je zároveň člen představenstva Solitey.

Člen představenstva Solitey a šéf divize českých ERP systémů Martin Kudrna.

Poslední období poptávku po digitalizaci a automatizaci firemních procesů násobně zvýšilo. Covid zesílil tlak na efektivitu a firmy, které nechtějí přijít o konkurenční výhodu, trend nemůžou přehlížet, ačkoliv mnohdy vyčkávají, jaký jim pandemie vystaví finální účet. „Přirovnám pandemii k tunelu. My se z něj na světlo dostaneme. Ale stejně důležité pro nás je, aby se z něj dostali i naši zákazníci. V automatizaci a digitalizaci vidíme příležitost. Tohle téma je a bude stále silnější. A s tím firmám umíme pomoct,“ přidává pohled na aktuální trend Roman Vinš.