Není to klasický bar, kam po skončení lockdownu poběžíte na panáka, přesto to tu nádherně voní kubánským rumem. Casa Eminente je tak trochu utajený prostor v centru Prahy, jehož adresu nenajdete na Googlu, musíte se tam nechat pozvat. Secret location. Tomu odpovídá i umístění v jednom ze dvorů historického města a promyšlený look oprýskaného prostoru vyladěného do karibského stylu.

Casa Eminente je nečekaný kousek Kuby uprostřed Prahy, kam může zavítat milovník rumu, buď na pozvání nebo po předchozí domluvě. Míst k sezení je tu jen pár a otevření pro širokou veřejnost ani není v plánu. V unikátním prostředí se budou odehrávat osobní degustace pod vedením ambasadora a do budoucna i menší setkání, která zpříjemní tropické drinky, párování rumu s jídlem a energická hudba. V létě vnitřní prostor doplní zelení zahalená terasa.

Casa Eminente má dávat na odiv tradiční řemeslo a ukázat, že se (stejně jako rum) nebojí stárnout a zrát. „Je útulný, ale taky trochu divoký a mysteriózní. Vybízí zkrátka k objevování a volá po dobrodružství,“ popisuje prostor architektka Ingrid V. Lermen. Pochází z Brazílie a studovala ve Španělsku, takže práce s odkazy latinskoamerické a hispánské kultury je pro ni naprosto přirozená. 

V centru Prahy chtěla zapustit kořeny Kuby. „Na Brazílii i Kubě mě baví, jak jsou lidé srdeční. Přátelskou atmosféru jsem se proto snažila dostat i mezi zdi Casa Eminente,“ říká k práci svého ateliéru Intra Muros. Krása projektu se podle ní skrývá v nedokonalosti a předmětech, na kterých se podepsal čas. Proto taky většina vybavení pochází z nejrůznějších antiků. 

V Casa Eminente narazíte na materiály v jejich ryzí podobě, od surového dřeva až po odhalené zdivo. Špetku lesku a působivý kontrast dodává dominantní křišťálový lustr nad barovým pultíkem i zrcadlová stěna za ním. Přírodní materiály tu zastupuje mimo jiné ratanový nábytek, z něhož vznikly i svítilny. K tomu, abyste se tady cítili jako v Havaně ani nemusíte vypít moc rumu. Důležitou roli hraje zeleň, nedílná součást všech projektů Intra Muros a taky kubánské přírody.

Hlavní hvězdou „utajeného baru“ je ale kubánský prémiový rum Eminente, novinka, kterou ze srdce kubánského ostrova do Česka přivezla společnost Moët Hennessy.

Eminente je zhmotněným snem Césara Martího, který se ve 33 letech stal nejmladším rumovým mistrem v historii Kuby. Mladý Maestro Ronero vytvořil nový druh rumu, který v sobě spojuje bohatost a hloubku chuti tradiční výroby rumu z 19. století. Eminente je navíc jedním z mála kubánských rumů, který obdržel status “Denominación de Origen Protegida” a splnil tak přísná pravidla zajišťující autenticitu a vysoké standardy kubánského rumu.

Eminente Reserva zraje minimálně 7 let v sudech po whiskey, má delikátní barvu jantaru s mahagonovým odstínem a ukrývá v sobě estetiku tradičního kubánského jemného rumu s komplexností chuti minulosti. Vychutnáte si ho na kostce ledu i v koktejlu. Počáteční aroma čerstvě pražené kávy dodává rumu jemný nádech pečených mandlí a kakaa. Následná paleta chutí je bohatá na kouřové noty, vanilku a kávu s pikantními tóny zázvoru, sečuanského pepře a švestek v pozadí. 

Reservu skvěle doplňuje o trochu méně náročný ovocný rum se zlatým odstínem Eminente Ambár Claro, který v sudech po whiskey zraje minimálně tři roky. Překvapí delikátním ovocným aroma, ve kterém se mísí tóny zeleného jablka, hrušky a heřmánku spolu s pečenými mandlemi a krémovým karamelem s pikantními náznaky muškátového oříšku a pepře. 

Exkluzivita těchto rumů je pro Casa Eminente jako dělaná. Moët Hennessy tyto kubánské lahůdky během prvního roku od uvedení na trh exkluzivně nabízí jen ve čtyřech zemích, kromě Česka ještě  ve Velké Británii, Francii a Německu. A s distribucí chce nakládat opatrně, aby se punc tajemnosti a exkluzivity nevytratil, podniků, kde bude možné rum ochutnat, rozhodně nebude mnoho.