Společnost HB Reavis, která po celé Evropě staví kanceláře podporující wellbeing a produktivitu, působí na trhu už skoro třicet let. Z původem klasického developera, co řeší beton a cihly, se stal mezinárodní poskytovatel pracovních prostor, který jako svou prioritu vnímá pohodlí a zdraví týmů, které se do jeho kanceláří stěhují. Projekty HB Reavis rostou v Londýně, Berlíně, Budapešti, Varšavě, na Slovensku a v Česku.

Kanceláře myslící na lidi oceňují i odborníci

Spojení značky HB Reavis a moderních kanceláří té nejvyšší kvality potvrzuje i ocenění pro nejsilnější brand mezi poskytovateli pracovních prostor v Evropě udělovaný experty z oboru, který skupina získala v loňském roce. Ve dvou předcházejících letech pak společnost obsadila první příčku v žebříčku odborného magazínu PropertyEU jako developer s největším objemem projektů ve výstavbě.

Že budování zdravých kanceláří neřeší HB Reavis jen teoreticky, dokazuje WELL certifikace v nejvyšším stupni Platinum, kterou firma získala pro svoje pracovní prostory v Bratislavě. Ty se tak dostaly do prestižního klubu top deseti nejzdravějších kanceláří v Evropě.

Namísto prodeje dlouhodobá správa

Nově bude společnost HB Reavis stát na dvou pevných pilířích. Kromě developerské sekce vznikla větev, která bude zaštiťovat péči o dokončené projekty a jejich správu. Rozhodnutí strukturu firmy takto posunout se rodilo několik let.

Historicky skupina fungovala tak, že akvizici pozemku, výstavbu a pronájem s několikaletou správou objektu obhospodařovala sama. Poté přišel prodej zaběhnuté budovy a celý cyklus se opakoval na novém projektu. Nově bude své budovy po dostavbě přesouvat ke správě do nově vzniklého portfolia, což kromě růstu kapitálu povede i ke snazší kontrole kvality prostředí a služeb, které budou v budovách k dispozici.

Projekt Forest

„Je to pro nás obrovská příležitost. Chceme být kvalitní správce, vybudovat si geograficky diverzifikované a velké portfolio nejkvalitnějších nemovitostí, které by byla škoda prodávat někomu jinému. Věříme v další růst jejich hodnoty a chceme z toho těžit my sami, respektive z toho budou mít užitek i naši investoři,“ prozradil Marian Herman, CEO HB Reavis Group, co za vznikem nové větve společnosti stojí.

Hodnota portfolia skupiny ke konci loňského roku byla 3,6 miliardy eur. Menší část zůstává v developerské části (v pozemcích a projektech ve výstavbě) a přibližně dvě miliardy tvoří hotové, příjem generující nemovitosti.

HB Reavis v prémiových lokalitách Evropy

Mezinárodní poskytovatel kancelářských prostor se v současnosti soustředí zejména na posílení své pozice na trzích, kde už panoramata měst mění. Strategicky se společnost zaměřuje zejména na Velkou Británii a Německo. V Londýně například zahájila stavbu svého prvního uhlíkově neutrálního projektu Worship Square.

Worship Square

V Německu se skupině po nedávném dokončení projektu DSTRCT.Berlin podařila další akvizice v prémiové lokalitě, v Polsku se HB Reavis soustředí na růst ve Varšavě, kde mezi projekty kraluje Varso Tower, nejvyšší budova Evropské unie. Další expanze do zemí západní Evropy není vyloučená, skupina o ní ale uvažuje spíše v dlouhodobém horizontu.

Na stole má HB Reavis také jednu novinku. Na Slovensku se pustí do rezidenční výstavby, nicméně ta bude okrajovou aktivitou a spíše výjimkou z portfolia, strategickým směřováním společnosti rozhodně nezahýbe.

Pandemie podpořila poptávku po zdravých kancelářích

Ačkoli se na určitou dobu během koronavirové krize uzavírání leasingových obchodů ochladilo, společnost dokázala, že je o kanceláře, které do popředí staví člověka a jeho potřeby, stále větší zájem. V HB Reavis dokázali v roce 2021 pronajmout přibližně 160 000 m2 plochy, což oddělení leasingu zajistilo historicky druhý nejúspěšnější výsledek v historii firmy.

„Pro nás je to důkaz, že když děláte projekt, který dbá na dobré, produktivní a zdravé prostředí pro zaměstnance a inovace, je o něj velký zájem. Například wellbeing certifikaci jsme začali řešit už odhadem patnáct let dozadu a v Evropě jsme byli mezi prvními.

Varso Tower

Pandemie ukázala, že důraz na nabídku zdravých, a podle nejpřísnějších standardů certifikovaných prostor, je jednoznačně ta správná cesta,“ uzavírá Marian Herman.

Co se týče ekonomických výsledků, byl rok 2021 pro skupinu dokonce nejsilnějším za celou dobu jejího působení. Zisk, kterého společnost dosáhla, byl téměř 320 mil. eur. Takový výsledek je kombinací mnoha faktorů, ale dlouhodobě se potvrzuje, že strategický přístup ke stavbě kanceláří orientovaný na podporu zdraví a produktivity lidí, kteří v nich pracují, se jednoznačně vyplácí.