Chlebíčky patří k Silvestru stejně jako kocovina k novoroční čočce a přeplněná fitka k lednu. Představa o vyvážené stravě už počká do pondělka, vy si na poslední hostinu roku dopřejte dokonalý chlebíček s domácí máslovou vekou, šťavnatým rostbífem a tatarkou z domácí majonézy. Slibuji, že tahle klasika vás nezklame.
Chlebíčky s roastbeefem, domácí vekou a domácí tatarkou
Na roastbeef potřebujete:
- 2 x 450g kus nízkého roštěnce (900 g celkem)
- Sůl & pepř
Na domácí tatarku:
- ½ hrnku domácí majonézy
- 1 až 2 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce worcesterské omáčky
- 1 lžíce sekané hladkolisté petržele (lze vynechat)
- 2 kyselé okurky
- 1 šalotka nebo 1 malá cibule
- Sůl & pepř
Na 2 veky:
- 7 g sušeného droždí
- 5 g cukru
- 290 g vlažného mléka
- 500 g hladké mouky
- 10 g soli
- 60 g změklého másla
- 1 vejce nebo žloutek na potření
Dále:
- Změklé máslo
- Čerstvý salát
- Červená paprika nebo rajče
- Bílá nebo jarní cibule
Postup
- Maso hodinu předem vyndejte z lednice, aby zteplalo na pokojovou teplotu. Pak ho rozdělte na dva cca 450gramové kusy. Odblaňte je, svažte provázkem do válečku, aby se při pečení nerozjely a ze všech stran osolte a opepřete.
- Maso vložte do trouby vyhřáté na maximum, tzn. cca 250 °C. Pečte 5 minut, aby se maso zatáhlo, potom teplotu stáhněte na 180 °C a pro střední propečení pečte 16 minut. Pro krvavější maso o pár minut méně, pro zcela propečené (to nedoporučuji!) naopak déle. Pokud by byl kus masa vcelku, pečte ho dvojnásobný čas, v našem případě tedy 32 minut. Zkontrolovat můžete vnitřní teplotu masa, která by měla dosáhnout 57 °C. Maso nechte úplně vychladnout a poté ho ostrým nožem krájejte na plátky.
- Majonézu (ideálně domácí: jednoduchou z mixéru, nebo tradičnější s ručním šleháním) ochuťte hořčicí, worcesterem, najemno nasekanou petrželí, okurkou a cibulí a špetkou soli a čerstvě mletého pepře. Ochutnejte a případně dolaďte.
- Domácí veku upečte podle tohoto receptu, nakrájejte ji na plátky, každý potřete štědrou vrstvou másla, obložte plátkem salátu, dvěma plátky roastbeefu, lžičkou tatarky (pokud budete chlebíčky jíst ihned, tatarku můžete použít i na spodek místo másla, jinak by ale pečivo rozmáčela), kouskem papriky či rajčete a tenkými proužky bílé nebo jarní cibulky.
Tipy z chlebíčkového impéria:
Inspirací pro recept mi byl legendární rostbífový chlebíček z Libeřských lahůdek, kde ovšem v oblíbenosti (respektive v jejich více než pěti milionech prodaných chlebíčků ročně) vedou zcela jiné druhy. Takže pokud chcete silvestra v tradičnějším duchu, zkombinujte šunku s bramborovým salátem (čerstvým, ne tím od Vánoc!), šunku a vejce natvrdo opět se salátem nebo připravte chlebíček s krabí pomazánkou či hermelínem, které se dělí o třetí místo chlebíčkové hitparády.
Martina Bauerová z Libeřských lahůdek radí zeleninu do bramborového salátu nakrájet na opravdu malé kousky, aby se dobře mazal a z chlebíčků nepadal. Tu nejlepší chuť chlebíčku podpoří i domácí majonéza/tatarka a samozřejmě kvalitní maso na rostbíf a domácí pečivo. A pokud chcete všechny kroky receptu vynechat a přeskočit rovnou ke konzumaci, příště si zkrátka chlebíčky objednejte v e-shopu.