skip to main content

Tradiční čočka na kyselo. Bohatství na celý rok vám nejspíš nepřinese, ale za zkoušku stojí i tak

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

„Jak na Nový rok, tak po celý rok,“ říká se. Nový rok s sebou nese krom známého pořekadla i spoustu dalších symbolik. Jednou z nich je novoroční čočka, kterou jíme s příslibem finančního zajištění po celý zbytek roku. Někdo jen s příslibem, někdo i s chutí a rád si ji – jak zmíněné pořekadlo praví – bude vařit i po celý zbytek roku. A jak to udělat, aby se vám vždy povedla na výbornou?

Držte se přípravy tradiční čočky na kyselo krok po kroku a zjistíte, že i bez velkých záludností dosáhnete perfektního výsledku. Už při nákupu čočky však buďte obezřetní a ideálně sežeňte zelenou drobnozrnnou čočku, která má menší tendenci k rozvaření. S čím budete čočku servírovat, je na vás. Tradičně se podává se sázeným vejcem, párky a kyselými okurkami. Můžete si ji ale vylepšit smaženou cibulkou, místo volského oka připravit vejce vařené nebo ztracené a namísto párku si dopřát vyuzené maso. Ale nezapomeňte – žádné drůbeží maso, jinak by vám uletělo štěstí!

Na 2 velké nebo 4 menší porce potřebujete:

  • 1 hrnek zelené čočky 
  • 2 bobkové listy
  • 1 cibule
  • 30 g másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • Sůl
  • Ocet

K podávání dle chuti:

Reklama
  • Vejce
  • Uzenina (párek, klobása, uzené maso)
  • Kyselé okurky
  • Restovaná cibulka

Postup

  1. Čočku nasypejte do hrnce a zalijte studenou vodou. Hodinu nechte máčet. Sceďte a zalijte čerstvou vodou. Když se voda začne vařit, čočku sceďte, vraťte ji do hrnce a zalijte 2 hrnky studené vody. Přidejte 2 bobkové listy a vařte tak, aby jen lehce probublávala – nesmí se vařit silným varem, protože tak by se vyloupala ze slupky. A také se snažte čočku nemíchat. 
  2. Když je čočka uvařená doměkka, což bude trvat asi 20 minut, sceďte – ale pozor, vývar nevylévejte a dejte stranou. Odměřte si ho 1 hrnek. Pokud vám vývaru nezbylo tolik, dolijte vodou.
  3. Na másle osmahněte nadrobno pokrájenou cibuli dozlatova. Zasypejte moukou a restujte, dokud nezezlátne i mouka. Vzniklou jíšku zalijte hrnkem vývaru a přidejte bobkové listy z čočky. Osolte a vařte 15 – 20 minut. Pokud se vám omáčka zdá příliš hustá, ještě trochu ji nařeďte vodou nebo vývarem.
  4. Hotovou omáčku vlijte do čočky, ještě krátce prohřejte a nakonec podle chuti dosolte a okyselte octem.
  5. Servírujte se sázeným vejcem, opečenou uzeninou dle chuti, kyselými okurkami a na oleji, másle či sádle restovanou cibulí.

Nakonec krátká rekapitulace. Pro dokonalý výsledek nezapomeňte:

  • Výběr čočky je důležitý – ideální je zelená drobnozrnná čočka, která má menší tendenci se rozvařit
  • Namáčení – stačí 30 až 60 minut
  • Výměna vody – před vařením vodu vyměňte pro lepší stravitelnost
  • Blanšírování – jakmile přivedete poprvé čočku k varu, sceďte ji a zalijte opět studenou vodou, bude pak lépe držet tvar
  • Mírné vaření – k vaření stačí jen mírné probublávání. Vysoký var by způsobil vyloupnutí čočky ze slupky, což by nevypadalo pěkně
  • Bobkový list – přidává se nejen pro chuť, ale i pro lepší stravitelnost
  • Cibulová jíška – jíška s cibulkou dodá nejen skvělou chuť, ale také bude díky ní konzistence čočky pěkně krémová
  • Ocet až na konec – kyselá chuť má tendenci během pár minut „vymizet“, takže byste museli znovu dokyselovat. Proto po dochucení rovnou servírujte