Jestli něco dokáže dojem ze silvestrovských chlebíčků opravdu zkazit, pak je nejčastěji kupovaná suchá veka, na které jsou namazané. Nemá ani křupavost topinek crostini, ani výhodu měkké střídky čerstvých rohlíků. Proto vás prosím, vyzkoušejte domácí veku. Je velice snadná, lahodně máslová a vaše chlebíčky posune do úplně jiných dimenzí silvestrovského pohoštění.

Kde ovšem na tradici nedám dopustit, je česneková pomazánka se sýrem. Snažila jsem se tuto lehce retro záležitost mnohokrát překonat, ale když dáte hostům svobodu volby, drtivá většina sáhne nejdřív po ní, a až potom po mnohem sofistikovanějších výtvorech plných zeleniny, luštěnin a zajímavých dochucovadel. Proto si nekomplikujte život, a vsaďte ke konci roku na jednoduchou klasiku. 

Foto Eva Malúšová

Domácí máslová veka

Na 2 veky potřebujete:

  • 7 g sušeného droždí
  • 5 g cukru
  • 290 g vlažného mléka
  • 500 g hladké mouky
  • 10 g soli
  • 60 g změklého másla
  • 1 vejce nebo žloutek na potření

Postup

  1. Droždí a cukr rozmíchejte ve vlažném mléce. Do mísy robotu vložte všechny zbývající suroviny, zalijte mlékem a nechte těsto 10 až 15 minut propracovávat hnětacím nástavcem, čas od času ho seškrábněte z háku.
  2. Pokud robota nemáte, těsta zpracovávejte stejnou dobu rukama na stole, až bude hezky hladké a nelepivé. Pro správnou konzistenci veky je tento krok zásadní, tak to berte třeba jako přípravu na novoroční předsevzetí cvičit.
  3. Těsto v míse zakryjte fólií a nechte na teplém místě (třeba v lehce vyhřáté a vypnuté troubě) hodinu kynout. Dva plechy si pak vyložte pečicím papírem.
  4. Těsto rozdělte na poloviny, každou lehce vyválejte na obdélník, kratší strany zahněte asi 4 cm dovnitř a z delší plát napevno zatočte jako roládu. Dotvarujte do podoby dlouhého hada. Jeho tloušťku přizpůsobte tomu, že ještě nakyne. Spojem dolu položte na pečicí papír a nechte ještě 30 minut kynout.
  5. Na dno trouby položte rendlík s vodou kvůli vlhkosti a vyhřejte ji na 200 °C. Vykynuté bagety potřete rozšlehaným vejcem nebo žloutkem s trochou vody a pečte asi 20 minut dozlatova. Nechte vychladnout na mřížce.

Domácí veka z čerstvého droždí: 15 až 20 g čerstvých kvasnic rozdrobte a rozmíchejte s cukrem na kašičku. Vmíchejte třetinu teplého mléka a 2 lžíce mouky a nechte v teple 10 minut vzejít. Přidejte k ostatním surovinám a dále postupujte jako v receptu.

Foto Eva Malúšová

Klasická česneková sýrová pomazánka

Potřebujete:

  • 200 g tučnějšího tvrdého sýra (gouda, 40% eidam)
  • 1 pomazánkové máslo
  • 4 lžíce majonézy
  • 4 stroužky česneku
  • Sůl & pepř
  • Hrst petržele či pažitky nebo ½ lžičky papriky
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Sýr najemno nastrouhejte a smíchejte s pomazánkovým máslem a majonézou. Dochuťte prolisovaným česnekem (začněte raději dvěma stroužky a postupně přidávejte), solí, pořádnou dávkou čerstvě mletého pepře a pro barvu i sekanou petrželí nebo pažitkou či trochou papriky.

Perfektní chlebíčky: Chlebíčky dále obložte dle chuti, pro retro nádech přidejte mandarinky nebo půlky hroznového vína a vlašských ořechů, pro klasiku použijte šunku od kosti (vegetariánům nahraďte plátkem hermelínu), vařené vejce a okurku.

Foto Eva Malúšová