Tato oválná placka připomínající pizzu má v Itálii dlouhou tradici, ale oblibu si v posledních letech získala i ve světě. Její těsto je stravitelnější a křupavější než klasické pizzové a je charakteristická elipsovitým tvarem, který umožňuje její rovnoměrné propečení. 

Stačí vám pár ingrediencí, trocha času a rozpálená trouba. V případě pinsy si nicméně dejte s přípravou načas, těsto je totiž třeba zadělat den předem, kynout bude přes noc. 

Pinsa romana

Na 2 kusy potřebujete:

  • 270 g hladké mouky s vysokým obsahem lepku
  • 30 g hladké rýžové mouky
  • 20 g hladké špaldové mouky
  • 2 g sušeného droždí
  • 5 g soli
  • 240 g ledové vody
  • 6 g olivového oleje 

Dále:

  • 4 lžíce rajčatového suga
  • Extra panenský olivový olej
  • 60 g krájené sušené šunky
  • 125 g mozzarelly
  • Čerstvá bazalka

Postup

  1. Budete potřebovat váhu, mísu a ruce, bez robota se obejdete. Do mísy odvažte pšeničnou, rýžovou a špaldovou mouku. K nim přidejte sušené droždí a sůl. Vše důkladně promíchejte. 
  2. K sypké směsi nadvakrát přilijte ledovou vodu (asi jednu pětinu si nechte). Rukama zapracujte v lepivé těsto. 
  3. Teď následuje trik, který používám i u zadělávání těsta na pizzu. Aby se do těsta dobře zapracoval olivový olej, nastříhejte těsto přímo v míse nůžkami na menší kousky. Přilijte olej a zbytek vody a znovu rukama zadělejte lepivé těsto. To nechte v míse patnáct minut odpočívat. Poté ho ve stejné míse rukama přeložte z obou stran proti sobě a opět nechte stejnou dobu odležet. Takto postupujte s překládáním po čtvrthodině ještě třikrát. 
  4. Pružné kompaktní těsto přendejte do olivovým olejem vymazané plastové nádoby (ve které bude později odpočívat i v lednici). Nejprve v ní ale těsto nechte kynout asi hodinu přikryté při pokojové teplotě, aby zdvojnásobilo svůj objem. Pak ho dejte přes noc pomalu kynout do lednice na minimálně 15 hodin. 
  5. Druhý den těsto rozdělte napůl a už v pokojové teplotě nechte finálně vykynout ještě asi hodinu. Mezitím si rozpalte troubu na maximum (obvykle nám dovolí cca 250 °C).
  6. Připravte si litinovou pánev nebo plech, které lehce vymažte olivovým olejem a těsto na ní prsty roztáhněte do oválného tvaru. Pomažte ho rajčatovým sugem, pokapejte olivovým olejem a dejte péct do trouby na cca 10 minut. Po upečení pinsu ozdobte sušenou šunkou, natrhanou mozzarellou a čerstvou bazalkou. Případně můžete na pinsu suroviny zapéct, tak jak jste zvyklí u klasické pizzy.