Pečený bílý chřest s citronovou pangritatou a mandlovým dipem kombinuje chutě různých koutů světa, ale u vás doma se český král zeleniny jistě zabydlí!

Bílý chřest potřebuje oproti tomu zelenému trochu více péče, protože ho je nutné (nejlépe před tepelnou úpravou) oloupat, ale odměnou vám bude jeho jemná delikátní chuť. A ta by se měla při dochucování ctít – tudíž se nehodí přebíjet ji výrazným kořením ve velké míře. Nicméně jako doplněk se trochu netradiční mandlový dip s kari kořením bude hodit. Chřestové faux pas? Kdepak! Uvidíte, až sami ochutnáte.

Do křupavé italské „posypky“ pangritaty můžete přidat trochu parmezánu anebo lahůdkového droždí. Pangritata se mimochodem používala dříve v Itálii jako „parmezán chudých“. Dodnes si na ní ale Italové pochutnávají a to na těstovinách, mase, pečené zelenině i rybě.

peceny bily chrest, pangritata a vegan mandlovy dip

Pečený bílý chřest, citronová pangritata a mandlový dip

Na 2 porce potřebujete:

  • 700 g bílého chřestu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • Citronová šťáva
  • Sůl
  • Máslo
  • Pažitka na posypání

Pangritata:

  • 2 plátky toustového chleba
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 20 g plátkových mandlí
  • Nastrouhaná kůra z ½ většího citronu (nebo 1 malého)
  • Špetka kajenského pepře
  • Sůl

Mandlový dip:

  • 1 lžíce blanšírovaného mandlového másla
  • 1 až 1,5 lžíce citronové šťávy
  • 1 až 1,5 lžíce vody
  • ½ lžičky kari koření
  • ¼ lžičky kurkumy
  • Sůl
peceny bily chrest, pangritata a vegan mandlovy dip

Postup

  1. Chřest oloupejte a konce stonků odřízněte (stačí 2 cm). Vložte do zapékací mísy, dobře pokapejte olejem, zakápněte šťávou z ½ středně velkého citronu a osolte. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 30 minut.
  2. Po upečení přidejte do zapékací mísy pár kostiček másla. Když se rozpustí, chřest opatrně v míse promíchejte, aby se dobře omastil.
  3. Než se upeče chřest, připravte pangritatu a dip. Toustový chléb zbavte kůrek a natrhejte na menší kusy do robotu. Přidejte na plátky pokrájený česnek a nasekejte nadrobno. Rozehřejte v pánvi lžíci oleje a drobky vsypte na něj. Plátkové mandle trochu pomačkejte a přidejte do pánve. Ochuťte citronovou kůrou, kajenským pepřem a solí. Za občasného míchání opékejte na středním plameni asi 5 minut dozlatova. Dejte stranou.
  4. Na dip promíchejte mandlové máslo s citronovou šťávou, vodou, kořením a solí.
  5. Chřest naservírujte na talíř, přelijte výpekem, posypejte pangritatou a nakrájenou pažitkou. Podávejte s dipem. Takto upravený chřest se hodí jako předkrm, anebo s různými druhy příloh. Ideálně však s takovými, které nebudou výraznější než chřest nebo chuťově komplikovanější. Ideální jsou vařené brambory, pečivo, pastinákové pyré apod.