skip to main content

Sezonní dokonalost do 20 minut: perfektní chřest s rychlou holandskou omáčkou

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Netuším, kde přesně se vzala fáma, že holandská omáčka je náročná na přípravu, když ji zvládnete během několika málo minut, a skvěle funguje i bez vodní lázně. Zásadní jsou jen tři věci: sáhnout po čerstvých vejcích, nachystat si ostatní suroviny tak, abyste měli v ideálním případě hotovo vše najednou, a omáčku nesníst dřív, než ji naservírujete.

Tahle sametová omáčka dává perfektně vyniknout křupavému českému chřestu, který se zrovna dostává do sezony, a báječně ladí i s pošírovaným vejcem a opečenou šunkou od kosti. Vše dohromady máte navíc uvařeno do dvaceti minut.

Vařený chřest, rychlá holandská omáčka, ztracené vejce a šunka od kosti

Na 2 porce potřebujete:

  • 50 g másla
  • 2 žloutky
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • Větší špetka soli
  • Špetka bílého pepře
  • Špetka kajenského pepře

Na chřest:

  • 450 g zeleného chřestu
  • Sůl
Reklama

Dále:

  • 2 vejce
  • Sůl
  • 2 lžíce octa
  • 4 plátky šunky od kosti nebo slaniny
  • Pažitka

Postup

  1. Připravte si všechny suroviny: odvažte máslo, oddělte žloutky od bílků a očistěte chřest. Poté dejte vařit vejce a chřest a také opékat šunku.
  2. V širokém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu s trochou octa, pak oheň ztlumte, aby voda byla jen těsně pod bodem varu, ten by totiž vejce roztrhal. Vajíčko rozklepněte do misky, lžící ve vodě vytvořte malý vír a vejce do něj vlijte. Stejně pokračujte s druhým vejcem. Pošírujte je 3 až 4 minuty a poté děrovanou lžící vyndejte na talířek.
  3. Chřestu ulomte nebo odkrojte tuhé vláknité konce. U čerstvého chřestu by mělo stačit odstranit jen 2 až 3 cm.
  4. Chřest vložte do hrnce s vroucí osolenou vodou, dle jeho tloušťky ho 3 až 5 minut povařte a pro uchování hezky zelené barvy pak ihned zchlaďte vodou ledovou. Tento krok vynechejte, pokud se vám podaří ve stejnou chvíli dovařit omáčku – chřest zůstane horký a když ho budete ihned servírovat, ani nestihne vyblednout.
  5. Důležité ovšem je před podáváním chřest osušit na papírové utěrce – loužička vody na talíři ještě nikoho nepotěšila.
  6. Nasucho nebo troše tuku dozlatova opečte proužky šunky či slaniny.
  7. Mezitím se pusťte do omáčky: máslo na plotně nebo v mikrovlnné troubě přiveďte k varu, ve stejnou chvíli tyčovým mixérem nebo v blenderu asi minutu doběla mixujte žloutky s citronovou šťávou, solí a bílým i kajenským pepřem nebo špetkou pálivé papriky.
  8. Tenkým pramínkem poté za stálého mixování ke žloutkové směsi přilévejte vroucí máslo, až vznikne hustá krémová omáčka. Ochutnejte ji a dolaďte další solí či citronovou šťávou nebo podle potřeby zřeďte trochou vody.
  9. Chřest rozdělte spolu se šunkou a vejci na (ideálně nahřáté) talíře, přelijte omáčkou a posypejte čerstvou pažitkou, špetkou papriky nebo čerstvě mletým pepřem.

Jak vařit bílý chřest: Nebojte se ani bílého chřestu, jen ho vždy celý oloupejte pomocí škrabky na zeleninu a vařte o něco déle, zhruba 5 až 8 minut.

Grilovaný chřest: Chřest je skvělý i pečený v troubě, stačí ho na plechu pokapat olivovým olejem, osolit a opepřit a pod grilem nebo při 200 °C upéct. Jestli jste už odstartovali grilovací sezonu, neváhejte použít venkovní gril, který zelenině dodá skvělou zauzenou chuť.