„Úroda loni byla dobrá a letos je ještě lepší. Právě v našich sadech v Chile sklízíme hrušky a kolegové hlásí, že budeme mít rekordní sklizeň,“ hlásí spokojeně Pavel Dvořáček, většinový majitel společnosti Rudolf Jelínek, která se pyšní titulem největšího výrobce ovocných destilátů na světě.

Už méně pozitivní je pro šéfa vizovické firmy, v níž působí už pětadvacátým rokem, ohlédnutí za loňskými finančními výsledky. Ovlivnila je jednak koronavirová pandemie a s ní spojené uzavření celého segmentu HoReCa, ale také zvýšení spotřební daně na lihoviny.

„V roce 2019 se nám dařilo výborně, na začátku roku 2020 jsme nejdřív jenom platili daně, a když jsme se pak těšili na Velikonoce, že začneme normálně fungovat, přišla pandemie. Aspoň jsme si ale ujasnili, že v Česku do gastronomie nedodáváme třicet, ale padesát procent naší produkce,“ glosuje situaci s nadhledem Pavel Dvořáček.

Kde se Rudolfu Jelínkovi podařilo vykompenzovat ztráty a na co se chystá letos? Jaké plány má Pavel Dvořáček s pražským Muzeem slivovice, které loni po 12 letech budování otevřel a zase zavřel? A co sám rád pije? Poslechněte si další díl Forbes Byznys podcastu.