Máte rádi víno a nemůžete se už dočkat, co nového a zajímavého si letos budete moct nalít a ochutnat? Připravili jsme pro vás přehled toho nejdůležitějšího, na co se můžete v roce 2019 těšit.

? Zvedne se zájem o vína z Česka a ze Slovenska

Do karet nám hraje hned několik různých tendencí. Domácí konzumenti stále častěji zjišťují, že kvalita lokální produkce vyletěla výrazně nahoru a dává smysl ji zkoumat. Celosvětově totiž stoupá popularita lehčích červených vín, která tu umíme skvěle. Čím dál víc trendy jsou vína právě z „okrajových“ oblastí, ať už z méně známých apelací Itálie či Francie (Savojsko!), nebo z celých zemí. To nám, stejně jako třeba Chorvatsku, dost nahrává. A nepolevuje ani vzestup naturální vinné produkce, ve které jsme docela silní v kramflecích.

Export českých, moravských i slovenských vinařství jasně stoupá a tato vína jsou stále častěji k vidění i na lístcích prestižních světových restaurací (včetně michelinských dvou- a trojhvězd a podniků z žebříčku The World’s 50 Best Restaurants). Letos to bude ještě zajímavější. Nastává kvůli výrazně omezené produkci špičkových domácích vinařství doba, kdy bude nutné dělat si předem alokace na svá oblíbená vína?

? Bubliny

Obliba šumivých vín stoupá a nevypadá to, že by se na tom letos mělo něco měnit. Zajímavé lahve z úplně nových regionů se objevují v nabídce stále více vinařů, přibývá stylů a unikátních projevů. Jasně, v objemu produkce dominuje prosecco a v kvalitě klasické champagne, ale dalších možností je nepřeberné množství. Anglie, Holandsko, Tasmánie…

A lahev dobrých bublin už není jenom na oslavu, stává se z ní čím dál běžnější průvodce jídla či příjemného večera místo tichého vína.

? Pomalu, ale jistě se bude zlepšovat dostupnost saké

Tradiční japonský alkohol zažívá celosvětový boom, objevují se dovozci se specializací právě na něj a restaurace, už zdaleka nejen ty s asijskou kuchyní, se s ním učí pracovat. O barech, které objevují kouzlo saké v koktejlech, nemluvě.

Japonsko tlačí na informovanost, organizuje degustace a školení, povědomí someliérů a dalších odborníků o saké jde zřetelně nahoru. Nabídka na trhu v ČR je sice zatím spíš tristní a stav se mění jen pomalu, rok 2019 by se ale v tomto ohledu mohl stát zlomovým. EU obecně pomůže dohoda o volném obchodu s Japonskem, která by měla dostupnost pravého kvalitního saké zlepšit, a především snížit jeho cenu.

? Úplné odhalení na vinětách

Zájem lidí o to, co jedí a pijí, je pořád větší. Počet veganských restaurací stoupá a spolu s ním se objevuje i stále více vín, která na vinětě jasně deklarují, že při jejich výrobě nebylo použito žádných živočišných produktů (běžně se pro čiření používají vaječné bílky či produkty vyrobené z plovacích měchýřů ryb).

Je čím dál víc trendy jasně deklarovat typ a množství přidaných látek, nejen zákonem vyžadovaných siřičitanů, a dokonce uvádět nutriční hodnoty. Toto vše samozřejmě nahrává bio/naturální produkci, která obvykle „tají“ o něco méně (byť naprosto legálních) aditiv.