Pokud je vám povědomá situace, kdy si dáte skvělý burger, ale houska v kvalitě pokulhává a vám to tak zkazí celý dojem, potřebujete ve svém životě havajské ananasové housky. Jsou tak vláčné, voňavé a máslové, že do nich ten burger skoro ani nebudete potřebovat. Správně tušíte, že stejně jako u legendární pizzy havaj se do receptu vetřel ananas. Ale! Nebojte se nic, na chuti opravdu není poznat, pokud ho v těstě vysloveně nehledáte, jen těstu dodává svěžejší, a přitom lehounce nasládlou chuť. A pokud vás ani to neuklidní, ananasový džus můžete vždy vyměnit za plnotučné mléko.
Máslové bulky – havajské burgerové housky s ananasem
Na 15 housek potřebujete:
- 250 ml ananasového džusu
- 1 sáček instantního droždí
- 50 g cukru krupice
- 450 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- 1 vejce
- 50 g změklého másla + další na vymazání plechu
Na potření:
- 1 žloutek + 10 g rozpuštěného másla
- 20 g rozpuštěného másla
Postup
- Džus ohřejte, rozpusťte v něm droždí a přendejte do mísy kuchyňského robota s hnětacími háky, kde už jste smíchali všechny zbývající suroviny. Na 20 minut pak robota zapněte a čas od času seškrábněte těsto ze stěn mísy.
- Pokud nemáte robota, poradíte si i se starou dobrou ruční prací – jde o to, aby se z těsta uvolnil lepek a bylo hezky hladké, i když stále dost lepivé.
- Mísu zakryjte potravinářskou fólií a těsto nechte na teplém místě hodinu až dvě kynout. Mezitím štědře vymažte máslem pekáč 20 x 30 cm. Plech může být i větší, housky dost nakynou (proto určitě neberte plech naopak menší).
- Těsto rozdělte na 15 kousků: buď si ho zvažte a pracujte s váhou, nebo udělejte kousků postupným půlením 16 a poslední díl rozdělte. Těsto se dost lepí, takže si ruce pořádně naolejujte, případně si kousky naopak štědře podsypávejte moukou, funguje oboje. Z každého kousku utvořte hladký bochánek podle postupu v receptu na máslové bulky a vkládejte je vedle sebe s odstupem do pekáče.
- Bulky nechte ještě 30 minut kynout, poté je potřete žloutkem rozšlehaným s trochou rozpuštěného másla a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C 15 až 20 minut dozlatova. Ihned po vytažení housky potřete dalším máslem a podávejte ideálně ještě teplé, případně je před použitím krátce rozpečte.
- Housky použijte buď po jedné (jdou krásně od sebe), nebo prokrojte a naplňte celou várku. Nožem pak rozříznete jak housky, tak náplň, jsou proto perfektní i jako luxusní základ pro sendviče.
Tip: Tyto ananasové bulky jsou výborné nejen k mletému a trhanému masu, ale i jen tak s džemem. Ostatně, Američané do nich často přidávají i vanilku.