Pokud je vám povědomá situace, kdy si dáte skvělý burger, ale houska v kvalitě pokulhává a vám to tak zkazí celý dojem, potřebujete ve svém životě havajské ananasové housky. Jsou tak vláčné, voňavé a máslové, že do nich ten burger skoro ani nebudete potřebovat. Správně tušíte, že stejně jako u legendární pizzy havaj se do receptu vetřel ananas. Ale! Nebojte se nic, na chuti opravdu není poznat, pokud ho v těstě vysloveně nehledáte, jen těstu dodává svěžejší, a přitom lehounce nasládlou chuť. A pokud vás ani to neuklidní, ananasový džus můžete vždy vyměnit za plnotučné mléko.

Houskám ponechejte dostatek prostoru

Máslové bulky – havajské burgerové housky s ananasem

Na 15 housek potřebujete:

  • 250 ml ananasového džusu
  • 1 sáček instantního droždí
  • 50 g cukru krupice
  • 450 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 vejce
  • 50 g změklého másla + další na vymazání plechu

Na potření:

  • 1 žloutek + 10 g rozpuštěného másla
  • 20 g rozpuštěného másla
Při kynutí i později v troubě housky ještě o něco nabudou

Postup

  1. Džus ohřejte, rozpusťte v něm droždí a přendejte do mísy kuchyňského robota s hnětacími háky, kde už jste smíchali všechny zbývající suroviny. Na 20 minut pak robota zapněte a čas od času seškrábněte těsto ze stěn mísy.
  2. Pokud nemáte robota, poradíte si i se starou dobrou ruční prací – jde o to, aby se z těsta uvolnil lepek a bylo hezky hladké, i když stále dost lepivé.
  3. Mísu zakryjte potravinářskou fólií a těsto nechte na teplém místě hodinu až dvě kynout. Mezitím štědře vymažte máslem pekáč 20 x 30 cm. Plech může být i větší, housky dost nakynou (proto určitě neberte plech naopak menší).
  4. Těsto rozdělte na 15 kousků: buď si ho zvažte a pracujte s váhou, nebo udělejte kousků postupným půlením 16 a poslední díl rozdělte. Těsto se dost lepí, takže si ruce pořádně naolejujte, případně si kousky naopak štědře podsypávejte moukou, funguje oboje. Z každého kousku utvořte hladký bochánek podle postupu v receptu na máslové bulky a vkládejte je vedle sebe s odstupem do pekáče.
  5. Bulky nechte ještě 30 minut kynout, poté je potřete žloutkem rozšlehaným s trochou rozpuštěného másla a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C 15 až 20 minut dozlatova. Ihned po vytažení housky potřete dalším máslem a podávejte ideálně ještě teplé, případně je před použitím krátce rozpečte.
  6. Housky použijte buď po jedné (jdou krásně od sebe), nebo prokrojte a naplňte celou várku. Nožem pak rozříznete jak housky, tak náplň, jsou proto perfektní i jako luxusní základ pro sendviče.
Vláčné máslové bulky jdou krásně od sebe

Tip: Tyto ananasové bulky jsou výborné nejen k mletému a trhanému masu, ale i jen tak s džemem. Ostatně, Američané do nich často přidávají i vanilku.

Vypadají jako buchty, ale chutnají ještě o něco lépe