skip to main content

Na silvestrovské miniburgery s trhaným masem i ke sladké snídani. Naučte se domácí máslové bulky

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Ať už jste milovníky pečiva samotného, nebo ještě víc milujete burgery na různé způsoby, bude pro vás tento recept nepostradatelným základem, ke kterému se budete často vracet. Máslové bulky totiž perfektně chutnají samy o sobě, takže se můžou hodit k snídani – s džemem, se sýrem nebo jako příloha k míchaným vajíčkům. Krom toho se ale stanou báječnou součástí vašich luxusních burgerů a miniburgerů. Jedny z nich si můžete rovnou vyzkoušet.

Miniburgery s trhaným krůtím masem jsou kompromisem mezi vydatnými burgery a lehčím občerstvením. Nešizené máslové bulky naopak vyvažují dietní krůtí maso s lahodným koriandrovým dipem. Jako doplněk už postačí jen trochu zeleniny a efektní finger food máte na světě!

Ingredience na cca 22 housek:

  • 15 g droždí
  • 2 lžičky cukru
  • 200 ml mléka
  • 80 g másla
  • 400 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 2 žloutky
  • 1 vejce + 1 lžíce mléka na potření
  • Černý a bílý sezam na posypání
Reklama

Postup

  • Droždí rozdrobte do mističky a smíchejte s cukrem.
  • Zahřejte mléko, aby bylo vlažné, nikoli horké. Přilijte asi 2 lžíce k droždí. Lehce zasypejte moukou a prošlehejte. Zakryjte utěrkou a nechte 20 minut na teplém místě. 
  • Do zbylého mléka vložte na kostky nakrájené máslo, ještě trochu zahřejte a máslo nechte rozpustit.
  • Mouku smíchejte se solí. Přidejte vzešlý kvásek z droždí, mléko s máslem a žloutky. Těsto důkladně propracujte a nechte hodinu kynout na teplém místě pod utěrkou. Během té doby (cca po půl hodině) těsto propracujte.
  • Nakynuté těsto vyklopte na pracovní plochu a odkrajujte z něj kousky cca 35 g těžké. Z kousků těsta vytvořte hladké bochánky. Půjde vám to dobře tak, když si kousek těsta vložíte do dlaně a druhou rukou budete prsty stahovat vždy protilehlé strany dovnitř. Bochánky položte na plech vyložený pečicím papírem a nechte hodinu kynout pod utěrkou.
  • Vejce rozšlehejte s trochou mléka a bochánky potřete. Posypejte sezamovým semínkem a pečte při 180 °C (horkovzduch) 13–15 minut.

Na trhané krůtí maso:

  • 500 g krůtích prsou 
  • Olivový olej
  • Sůl
  • Mletý římský kmín

Na koriandrový dip:

  • 150 g zakysané smetany
  • 2 lžíce majonézy
  • Hrst najemno nakrájeného koriandru (nať i stonky)
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička mleté pískavice
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • Chilli – můžete vynechat
  • Sůl 

Postup

  1. Krůtí prsa rozkrájejte na menší kusy (cca po 100 g). Pokapejte olejem, osolte a lehce poprašte mletým římským kmínem. Promasírujte a vložte do pekáčku. Podlijte vodou a pečte při 200 °C asi 1,5 hodiny, dokud nebude maso měkké, aby se dalo oddělovat po vláknech.
  2. Maso natrhejte vidličkami na vlákna.
  3. V míse smíchejte všechny ingredience na dip a následně promíchejte s natrhaným masem.
  4. Miniburgery doplňte salátem a zeleninou – v tomto případě jsem použila polníček a přidala upečenou řepu, která dodá příjemnou nasládlou chuť.