Přes tři patra, tedy téměř 30 metrů, se rozpíná největší tanková věž v Česku, v Evropě a kdoví – možná i na světě. Od tohoto týdne se v celé své měděné kráse leskne mezi přízemím a druhým suterénem Šporkovského paláce v centru Prahy.
Tucet tanků, seřazených nad sebou ve dvojstupu, najdete v připravované restauraci Červený jelen, poteče jím výhradně plzeňské pivo a je to opravdu světový unikát.
„Jedná se o novou věc, která nikde neexistuje, a pochybuju, že to někdo předčí. Proto jsme i rádi, že taková pivní dominanta bude v Čechách a podtrhne tak ikoničnost českého pivařství,“ říká Luboš Kastner, jeden ze zakladatelů gastronomické skupiny Hospodska, jež za Červeným jelenem stojí. „Tohle je věc, která sama o sobě přesáhne hranice a vzbudí velký ohlas mezi milovníky piva.“
Věž, jejíž instalace trvala dva dny, pochází z produkce západočeské firmy Lukr, kterou si Plzeňský Prazdroj tradičně najímá jako tankovou četu. Sestava, již Lukr vyrobil pro Červeného jelena, byla ovšem od začátku speciální – více než dva tanky nad sebe se totiž normálně nedávají. Pro osazení celé věže se tak musel udělal samostatný statický posudek, řešila se i otázka čerpadel.
Podle Kastnera nebylo cílem tvůrců udělat něco nej. „Jen jsme s dogmatičností a fanatismem bez kompromisu přemýšleli, jak udělat co nejkratší pivní cesty k výčepům v hospodě, která se line přes tři patra,“ podotýká.
Pivo v tanku bude nepasterizované a každý třetí den ho bude do Hybernské ulice přivážet speciální cisterna přímo z Plzně. Trvanlivost tanku je čtyři až pět dní po naražení, ale tak dlouho v nich pivo – jak doufají majitelé hospody – stejně nezůstane. Počítá se s tím, že ve špičce se tu vyčepuje tři tisíce piv denně.
Kastner popisuje, že vše bylo podřízeno tomu, aby pivo mělo nejkratší možné cesty ke třem výčepům (každé patro má jeden) a byla vždy zachována jeho ideální teplota (uvnitř tanku to je šest až sedm stupňů Celsia).
Jeden prázdný tank váží 180 kilogramů a jeho objem dosahuje 529 litrů. Na výrobu jednoho tanku se použilo přibližně 61 kilogramů mědi. Mimochodem, koleje, na nichž tanky visí, jsou původní – byly tu použity v bankovním trezoru a prostorách banky, která dříve suterén Šporkovského paláce obývala.
Skupina Hospodska, o které zatím možná není slyšet tolik jako o Ambiente Tomáše Karpíška nebo Together dvojice Viktor Kaplan – David Petřík, se s Červeným jelenem poprvé dostává na gastronomickou mapu Prahy. Dosud o aktivitách Hospodske vědí především v Plzni, kde má vyhlášený šenk Lékárna, Potrefenou husu, kozlovnu Doubravka, hospodu Plzeňka či restauraci Pi.Jez.Pi.
Červený jelen, který by měl první hosty přivítat zkraje října, bude jednou z největších hospod v Praze. Nabídne celkem 2600 metrů čtverečních a zpočátku 700 míst k sezení. A jak říkají sami tvůrci, bude poctou nejen architektu Josefu Gočárovi, který Šporkovský palác dostavěl, ale především plzeňskému pivu.
30. 8. 20193 min
Český byznys
Michael Mareš
redaktor Forbesu
Zajímají ho nejnovější nápady českých internetových vizionářů a úspěchy českých technologických firem. Také už dlouho sleduje, co se děje, když se propojí byznys a sport.