Česko chce lákat zahraniční turisty nejen na své pamětihodnosti a přírodu, ale také na gastronomii. Poprvé se proto zúčastní vyhlášeného kulinářského festivalu eat! Berlin, který se letos v německé metropoli koná od 2. do 12. listopadu.

Šéfka německé pobočky agentury CzechTourism Markéta Chaloupková uvedla, že české menu připraví tým z kuchařské olympiády pod vedením Tomáše Poppa. Česká degustační akce, která je nazvaná Na zdraví! a na které se bude čepovat české pivo, je již vyprodaná.

„Když se řekne Česko, tak si mnozí vybaví knedlík, domácí kuchyni, velké porce. My na to ale nyní chceme jít rafinovaně,“ řekla Chaloupková. „Chceme představit Česko jako destinaci s moderní gastronomií,“ uvedla.

„Patří mezi deset nejprestižnějších festivalů na světě, takže jsme si řekli, že by bylo dobré zde Česko uvést,“ řekla Chaloupková o festivalu eat! Berlin. Příležitost k tomu bude v pátek 3. listopadu, kdy CzechTourism společně s Národním kuchařským týmem pořádá degustační večeři.

Menu je podle Chaloupkové sestaveno tak, aby propojovalo tradiční kuchyni s moderními prvky. Na hosty čeká například smažené pivo s lanýžovým sýrem, pečenáče z kapra, sušený pstruh, uzený telecí jazyk, medovník, indiánek nebo likérová špička. Ke každému chodu bude podáváno odpovídající pivo z plzeňského experimentálního pivovaru Proud.

Původně Česko nabízelo vstupenky pro padesát hostů, které byly hned po spuštění předprodeje rozebrány. Kapacitu proto rozšířilo o dalších 35 míst, které se také obratem vyprodaly.

„Věříme, že hosté se začnou po Česku poptávat jako po gastronomické destinaci,“ řekla Chaloupková o cílech české prezentace. Poznamenala, že v německém hlavním městě nabídka české kuchyně chybí. „A pokud to někoho inspiruje k otevření takové restaurace v Berlíně, budeme rádi,“ dodala.

V Berlíně je vícero podniků, které nabízejí české pivo. Jako česká hospoda se označuje Prager Frühling (Pražské jaro), české knedlíky pak mohou návštěvníci ochutnat v Prager Hopfenstube (Pražský chmelový lokál). K české gastronomii má blízko restaurace platz doch! ve čtvrti Kreuzberg, kterou provozuje dvojice bratislavských rodaček.

K jídlům, která vycházejí ze středo- a východoevropských receptů rakousko-uherské monarchie, zde ovšem hosté místo piva dostávají přírodní vína.