Na začátek je důležité si připomenout, že Vánoce mají být svátky klidu a pohody. Určitě by se nikdo neměl stresovat, pokud nebude mít na stole pravé Champagne a dá přednost sektu z Moravy. Nebo pokud zapomene koupit bublinky vůbec.

Pokud si však Štědrý večer bez sklenky šampaňského neumíte představit, Markéta Zázvorková, Champagne ambasadorka Moët Hennessy a milovnice nejen šumivých vín, pro vás připravila pět svých tipů na vína, která se hodí k několika nejčastějším typům štědrovečerní tabule.

Champagne Christophe Mignon Pur Meunier 
Kapr a salát bez majonézy

Servírujete-li na Vánoce smaženého kapra s bramborovým salátem, ovšem bez majonézy, tedy rakouský styl salátu s vývarem, pak sáhněte po Champagne Christophe Mignon Pur Meunier.

Malé vinařství hospodaří na 6,5 hektaru vinic, které se rozprostírají mezi vesničkami Le Breuil, Festigny a Le Mesnil le Huttier, v oblasti Vallée de la Marne.

Pur Meunier, jak už název napovídá, je stoprocentní odrůda Meunier, z více než čtyřicet let starých keřů, a jde o blend padesáti procent aktuálního ročníku a padesáti procent rezervních vín z předešlých let. Champagne zraje minimálně deset měsíců na jemných kalech v tancích a v lahvi pak minimálně třicet měsíců před odstřelením. Jasná ovocná linka s dominantními tóny citrusových plodů, vysoká elegantně zapracovaná kyselina vám roztančí chuťové pohárky před každým soustem.

Veuve Clicquot Yellow label Brut
Kapr a salát s majonézou

Pokud máte nejradši úplnou klasiku se salátem s majonézou a smaženým kaprem nebo kuřecími řízky, doporučím vám Veuve Clicquot Yellow label Brut.

K takové kombinaci chutí se hodí víno, které bude mít lehce větší tělo a stále ovocnou linku. Tohle champagne pochází z domu založeného již v roce 1772, jeho první doručení do Prahy bylo v roce 1777 a tím pádem se už mnohokrát stalo součástí nejedné slavnostní tabule.

Je postaveno primárně na odrůdě Pinot Noir, která tvoří víc než padesát procent, dalších přibližně třicet procent tvoří Chardonnay a posledních dvacet procent Meunier. Ležení na kalech a stvoření vína trvá více než tři roky. Vychutnáte si perfektní balanc mezi svěží ovocností modrých odrůd a dlouhého zrání na kalech, které dodají vínu tóny briošky a pečiva, jež doplňují buket červeného ovoce (zejména třešně). Klasika, která vás nikdy nezklame.

Pierre Gerbais L’Osmose Extra Brut
Ryba „nekapr“

Jste-li příznivcem odlehčené verze večerního menu a kapra neobalujete nebo jej nahrazujete jinou rybou, třeba platýzem či lososem, a do salátu navíc dáváte jogurt, jablíčka a další zdravé suroviny, doporučím vám víno, které je jemnější, delikátnější s hedvábným perlením a vyšší minerální linkou. Krásně vám doplní přírodní chuť a strukturu ryby. 

Takové je třeba Pierre Gerbais – L’Osmose Extra Brut. Hrozny pro tento Blanc de Blancs pocházejí z vinic, jejichž stáří keřů je okolo padesáti let (vysázené 1973), a jde o stoprocenntí Chardonnay vinifikované v nerezových tancích pro zachování perfektní svěžesti. Na jemných kalech víno zraje v lahvi 36 měsíců.

Champagne R. Pouillon Brut
Vepřové

Milujete na štědrovečerní tabuli řízky z prasátka nebo vepřové na jiný způsob? Nebo je váš salát hutnější? Přidáváte tam třeba i salám? Pak zvolte Champagne R. Pouillon Brut, protože budete potřebovat víno, které bude mít opravdu velké tělo, kyselinu, která vám pomůže stáhnout „mastnotu“. Ideální tedy bude Champagne, jehož základní víno vyzrávalo i v sudech. 

Základním pilířem je opět Pinot noir sedmdesát procent, s malým množstvím Chardonnay (patnáct procent) a Meunier (patnáct procent). Převažují tedy opět modré odrůdy. Jedná se o kombinaci zrání základních vín v sudech barrique a smaltovaných tanků. Šestadvacet měsíců na kalech v lahvi dodá vínu eleganci. Vychutnáte si tedy jemnou linku toastu, briošky, letních zralých jablek, angreštu a vanilky.

Krug Grande cuvée 170éme Édition
Telecí

Já osobně preferuji telecí řízek, což je pro mě rolls-royce mezi možnými variantami. A když už jsou ty Vánoce, tak si k němu otevřeme lahev mého nejmilovanějšího Krug Grande cuvée 170éme Édition. Champagne, jehož stvoření trvá víc jak dvacet let.

Primární fermentace probíhá v malých dubových sudech. Každá vinice, přesněji řečeno mošt z každé vinice, samostatně. To umožňuje zachování terroiru dané parcely, které dává vínu typický charakter. Navíc je to jedno z mála prestige cuvée, jež používá všechny tři nejčastěji pěstované odrůdy champagne: Pinot Noir, Meunier a Chardonnay.

Víno zraje sedm let na jemných kalech a je v něm znát i práce s rezervními víny. V tomto případě je nejstarší víno z ročníku 1998, nejmladší z ročníku 2014. Celkově je to ale blend 195 vín z dvanácti různých ročníků. Odměnou za trpělivost je nám pak aroma i chuť vyzrálých, sušených citrusových plodů, marcipánu a zázvoru.