skip to main content
Jak být lepší

Chcete ročně ušetřit aspoň 22 tisíc korun? Zachraňte jídlo v kuchyni

2 minuty čtení

Jedním z přetrvávajících trendů ve fine diningu, tedy mezi luxusními restauracemi, je využít úplně všechny možnosti, které daná surovina nabízí. Vaří tak známý šéfkuchař Dough McMaster z první zero waste restaurace SILO a ve své restauraci Entrée tak občas rád vaří i Přemek Forejt.

Restaurace a vinárna Rhodora v New Yorku dokonce nevlastní ani žádný odpadkový koš. Vše, co nevyužijí, recyklují nebo kompostují. Nejblíže českým hranicím z kategorie zero waste restaurací je berlínská Frea, kde je umístěn kompost přímo v prostoru pro hosty.

Reklama

Nemusíme přistupovat k tak radikálním metodám, aby každý z nás snížil počet vyhozených potravin. Podle iniciativy Zachraň jídlo průměrná česká rodina vyhodí 46 kilogramů jídla ročně.

Leden, měsíc, kdy se všichni snažíme být ještě o něco lepší než obvykle, je ideální čas tento zlozvyk zlepšit. Stačí se naučit, jak správně potraviny nejen využít, ale také skladovat a zpracovávat i jejich opomíjené části. Potřebujete k tomu samozřejmě čas, trpělivost a odhodlání.

Do karet všem hraje, že jsme během opakovaných lockdownů ochutnali snad už všechny možné restaurace přes rozvážku a mnozí zkoušejí pilovat vlastní kulinární dovednosti, které mohou zafungovat také jako katalyzátor stresu. Podle výzkumu profesorky Amy Edmodson z Harvardu nám vaření umožňuje nejen uvolnit mysl po náročném dni, ale také uvolnit ji natolik, abychom se pak na problémy podívali z jiné perspektivy.

Zachraň jídlo v kuchyni i online

Reklama

Projekt Zachraň jídlo, jehož zakladatel Adam Podhola se před třemi lety ocitl v našem žebříčku 30 pod 30, nabízí speciální kuchařku Zachraň jídlo v kuchyni, která naučí šetřit potraviny i ty nejlenivější z nás. Bonusem je, že tímto přístupem můžeme ušetřit až 22 tisíc korun.

Ke kuchařce napsal předmluvu michelinskými hvězdami ověnčený šéfkuchař Massimo Bottura, který je známý svým bojem proti potravinovému odpadu. A také je úžasně jednoduchá. Nabízené recepty jsou navíc lákavé a zdravé. Připravit si můžete třeba pesto z mrkvové nati, hruškový kompot nebo vývar z odřezků.

V případě, že rádi využíváte nákupů přes online supermarket Rohlík, klikněte na sekci Zachraň jídlo, kde pořídíte potraviny s blízkou expirací, nebo se koukněte po „ošklivkách“: různě velké nesourodé zelenině, která by se jinak vyhodila.

Inspirace pro lokální restaurace

Globální trend udržitelnosti a uvědomělé spotřeby ovlivňuje samozřejmě i gastronomii, ale zatímco například v Londýně najdete průvodce po těch nejlepších zero waste restauracích, v Čechách nám podobné projekty zatím chybějí. Toto prázdné místo na trhu ale představuje velkou příležitost pro toho, kdo se ho dokáže chopit s idealistickou vizí a pevným byznys plánem.

Reklama
Reklama