Pokud nepocházíte z výrazně nadstandardních poměrů, nejspíš vás chleba ve vajíčku provázel dětstvím. A nejspíš vám bude šíleně chutnat i dneska. Oprašte tento retro bezezbytkový recept a dodejte (před)včerejšímu chlebu nový lesk!

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

I u dobrého řemeslného chleba se stane, že ho nestihnete sníst v jeho nejlepší formě, a chudí rytíři jsou skvělou variantou, jak si fancy chleba za stovku ještě užít. Šťastná vejce a dobrý sýr dodají kvalitní bílkoviny, naložená cibulka a okurky příjemný šmrnc a dijonská majonéza s pažitkou svěží final touch.

Další důvod, proč vám chci toto kocovinové guilty pleasure připomenout, je, že při focení kuchařky Vaříme beze zbytku – Recepty od kořínku až po květ právě smaženky zmizely až znepokojující rychlostí, přestože si konkurovaly s mnohem sofistikovanějšími pokrmy. Chleba ve vajíčku je zkrátka bezezbytková láska!

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Chudí rytíři: chleba ve vajíčku se sýrem

Na 2 porce potřebujete:

  • 3 vejce z volného chovu
  • 50 až 100 g sýra (eidam, gouda, ementál, čedar)
  • 1 lžíce hořčice (dijonská nebo plnotučná)
  • Sůl & pepř
  • 2 velké krajíce staršího kváskového chleba
  • Přepuštěné máslo, sádlo nebo olej na smažení

Na nakládanou cibuli:

  • 1 červená cibule
  • 1 malá lžička soli
  • 2 lžičky cukru krupice
  • 4 lžíce octa

Dále:

  • Kyselé okurky
  • 1 lžíce majonézy
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • Pažitka
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Cibuli nakrájejte na tenká kolečka, v zavařovací sklenici smíchejte se solí, cukrem a octem, doplňte převařenou vodou tak, aby byla cibule ponořená, zavíčkujte a pořádně protřepte. Cibuli nechte alespoň 20 minut (nebo lépe do druhého dne) marinovat. V lednici vydrží nakládaná cibule minimálně týden.
  2. Vejce prošlehejte, přidejte najemno nastrouhaný sýr (klidně mix různých, já dávám 100 g, ale stačí i méně), hořčici, trochu soli a čerstvě mletý pepř.
  3. Dva velké krajíce nebo více malých ve směsi pořádně obalte a z obou stran pozvolna smažte dozlatova na rozpáleném tuku. Případný zbytek sýrové směsi rozdělte na chleby před otočením přímo na pánvi.
  4. Obložte naloženou cibulí, nakládanými okurkami, pažitkou a majonézou smíchanou s hořčicí.

Co dalšího ze staršího pečiva: Kromě klasiky v podobě topinek vyzkoušejte určitě sendvič croque monsieur, španělskou chlebovou polévku salmorejo, lahodný salát panzanella, toskánskou polévku ribollitu nebo vtipný chlebový dort. Ze starší vánočky nebo mazance pak vyrobíte fantastické „buchtičky“ se šodó nebo francouzský Pain Perdu.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová