Slaný karamel, čerstvá šťavnatá jablka, křupavé ořechy a voňavá skořice. Myslím, že víc důvodů k upečení tohoto lahodného chlebíčku znát nepotřebujete. Je krásně vláčný, vcelku sytý a prosluněné zářijové dny vám ještě více zpříjemní.
Jablečný koláč (chlebíček) se slaným karamelem a ořechy
Na 1 chlebíček potřebujete:
- 180 g světlého třtinového cukru
- ½ lžičky soli
- 200 g smetany ke šlehání
- 180 g másla
- 2 vejce
- 1 lžička skořice
- 220 g hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku
- 60 g pekanů nebo vlašských ořechů
- 60 g rozinek nebo datlí
- 2 větší jablka
- 250 g čerstvého krémového sýru (Philadelphia, Jaroměřické žervé)
Postup
- Cukr smíchejte v hrnci se silným dnem se čtvrt lžičkou soli a dvěma lžícemi vody a za občasného míchání nechte rozpustit na světlý karamel. Dávejte pozor, aby se nespálil a nezhořkl. Za stálého míchání pak po troškách přilijte dvě třetiny smetany, zbytek použijete do těsta. Karamel se nejspíš srazí, ale dále ho vařte, až po chvíli vznikne hladká omáčka.
- Pět lžic karamelu dejte stranou, zbytek nalijte k máslu, které jste připravili do mísy, prošlehejte do hladké směsi a nechte chvíli zchladnout. Mezitím pokrájejte jablka na kostičky a nasekejte ořechy.
- Troubu vyhřejte na 170 °C. K máslu postupně zašlehejte zbylou čtvrt lžičku soli, odloženou smetanu, vejce, skořici, mouku, kypřicí prášek a nakonec i nasekané ořechy, rozinky nebo pokrájené datle a jablka.
- Těsto vlijte do pečicím papírem vyložené formy a pečte asi hodinu nebo až je špejle zapíchnutá do středu po vytažení suchá. Koláč vyklopte a nechte vychladnout.
- Čerstvý sýr prošlehejte s odloženým karamelem, případně doslaďte trochou moučkového cukru, a rozetřete na vychladlý chlebíček. Ozdobit můžete sekanými ořechy nebo dalším karamelem.
Tip: Rozinky pár hodin předem namočte do tří lžic rumu nebo je s ním krátce zahřejte, aby nabobtnaly a rozvoněly se.