skip to main content

Milionářské řezy: máslová sušenka, slaný karamel & křupavá čokoláda pro sladký start nového roku

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Millionaire’s shortbread neboli milionářská sušenka či řez v sobě skýtá dekadentní kombinaci na jazyku se rozplývající máslové sušenky, sladkého (respektive slaného!) karamelu a křupavé čokolády. Čím jiným si také začátek roku stylově osladit?

Na plech 20 x 20 cm potřebujete:

  • 250 g hladké mouky
  • 200 g změklého másla
  • 90 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr nebo ½ lžičky vanilkového extraktu
  • ½ lžičky mořské soli

Na slaný karamel:

  • 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka (397g)
  • 100 g cukru (třtinového nebo bílého krupicového)
  • 100 g másla
  • ½ lžičky mořské soli (lze i více)

Na čokoládovou vrstvu:

Reklama
  • 200 g oblíbené čokolády (skvělý je mix mléčné a hořké)
  • Vločková sůl (lze vynechat)

Postup

  1. Arch pečicího papíru zmuchlejte (díky tomu se lépe dostane do rohů formy), rozložte a vyložte s ním vyšší pekáček o rozměru 20 x 20 cm. Všechny suroviny na těsto zpracujte v mixéru nebo rukama na hladkou hmotu, natlačte na dno formy, několikrát propíchejte vidličkou a pečte asi 20 minut při 170 °C do světle zlatavé barvy.
  2. Všechny suroviny na karamel přiveďte k varu a za častého míchání vařte 20 až 30 minut do zlatě karamelové barvy. Množství soli upravte dle své preference, ale alespoň špetku ji do karamelu určitě přidejte. Rozetřete na předpečený korpus a nechte vychladnout.
  3. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě (tam ji vždy po 30 vteřinách zamíchejte), nalijte na karamel, nechte chvíli zatuhnout a posypejte vločkovou solí. Nechte nejlépe do druhého dne v chladu zpevnit.
  4. Ostrým nožem zahřátým v horké vodě pak krájejte na kostičky, mezi řezy nůž pokaždé očistěte. Skladujte v lednici a spotřebujte do dvou týdnů.