Přemýšlíte, jaké dobré pití v neděli nabídnete sobě i své rodině, abyste vánoční oslavy zahájili opravdu stylově? Vaše babička možná nedá dopustit na vaječný koňak, tak jí můžete udělat radost a vyrobit ho letos trochu netradičně. Zeptali jsme se totiž pěti úspěšných českých barmanů, jaký drink by si na Štědrý den dali oni, a vaječňák mezi nimi rozhodně nechybí. A nechybí samozřejmě ani tipy na šampaňské, vína a další dobroty.

Tomáš Melzer a jeho vegetariánský vaječný likér

  • český barman roku 2016, Hemingway bar a Cash Only

Vaječný likér neboli egg nog se pil už na přelomu 18. a 19. století a hodně typický je kromě našich Vánoc i pro anglosaské země, v Americe se pije už od Díkůvzdání. V originále do něj patří celé vajíčko, cukr, mléko, smetana a nějaký ten alkohol. V Anglii to je whisky, v Americe bourbon a rum.

Vzal jsem tedy tento tradiční nápoj a předělal ho do krapet lehčí podoby a také jsem použil pouze rostlinné produkty. Veganů a vegetariánů přibývá, nevím proč, ale přijde mi, že i alergie na lepek se nějak rozmáhá, takže jsem náš vánoční „vaječňák“ postavil na vegan friendly a gluten free produktech, které navíc seženete velmi snadno.

Umíchat si ho můžete podle tohoto receptu:

  • 250 ml Zacapy 23Y
  • 1 l mandlového mléka
  • 1 l sójového mléka
  • javorový sirup – dle chuti
  • 1x vanilka, 3x hvězdička anýzu, 3 kousky skořice
 Všechny ingredience smíchejte, ideálně nechte pár hodin v lednici a pak už si jen užívejte společný čas… A pokud chcete, dá se podávat i jako teplý drink.
Vítězslav Cirok a vánoční přípitek barmanů
  • head bartender, L’Fleur bar
 Vánoční chvíle jsou pro barmany mnohem vzácnější tím, že i o svátcích pracujeme. A tak si často připíjíme mezi sebou. Variant je několik.
Když se jedná o vánoční přípitek v barovém týmu (rodině), v L’Fleur vždycky sáhneme po nějaké zajímavé lahvi champagne, která je dělaná spíše na modrých odrůdách.
Když se bavíme o drinku, rádi připíjíme nějakou verzí punče, většinou na rumu, který lze lehce připravit třeba za pomoci rumu Zacapa, mléka, medu, skořice, badyánu, hřebíčku, citronové kůry a restovaných pekanových ořechů. Drink, který vás pohladí a ještě víc vám připomene, že Vánoce už jsou opravdu tady a je čas si odpočinout v rodinném kruhu či s přáteli.
A pokud bych měl dát svůj soukromý tip, připíjel bych klidně i nějakým klasickým drinkem, jako je Negroni. Nádherný aperitiv nebo digestiv v jednom.
Alex Kratěna a jeho speciální koktejl
  • zakladatel, (P)OUR, bývalý head bartender, Artesian
Já osobně si letos budu připíjet jednoduchým koktejlem sestávajícím z likéru Italicus & prosecca.
Italicus je styl likéru rosolio: má květnatý buket, jemně hořký s náznakem koření a vůní zralých citrusů. Hlavní ingrediencí je můj oblíbený bergamot. Jednoduše nalijte na led a dolijte dvěma částmi prosecca nebo champagne. Ozdobte třemi olivami.
(Na výrobě likéru Italicus jsem se podílel :-))
Roman Foltán a vaječňák ze Singapuru
  • head bartender, Atlas bar
 Vaječný koňak je prostě klasika. U nás v Atlasu, což je bar v Singapuru, jsme tento rok udělali menší porci, která byla založena na Old Tom ginu, Becherovce, smetaně, pár celých vajíčkách a trošce cukrového sirupu. Vyrobit si ho ještě stihnete i vy.
Tady je recept:
  • 700 ml Old Tom Ginu
  • 150 ml Becherovky
  • 300 ml cukrového sirupu
  • 10 vaječných žloutků
  • 2 vaječné bílky
  • 300 ml smetany, v níž necháte 24 hodin naloženou skořici, muškátový oříšek a hřebíček
Promíchejte, nechte přes noc uležet v lednici a další den přeceďte přes plátno. Podle chuti doplňte kořením.
5. Václav Vojíř a jeho tip na celý Štědrý den
  • majitel, Bugsy’s bar

Byť se celý můj profesní život točí kolem míchání nápojů, míchání různých druhů alkoholu během dne nedoporučuji. Mnohem lepší je se celý den věnovat výhradně vínu, resp. produktům z révy vinné.

Den bych začal šampaňským. Jednak jsou produkty z Champagne neoddiskutovatelným králem mezi víny a jednak mají výhodu, že je lze pít již od snídaně.

Protože si pravděpodobně neodpustíte vánočku, bylo by vhodné víno v kategorii demi-sec, resp. s vyšším dodaným cukrem.

Kolem poledního bych procházku městem obohatil o pár ústřic, které si zaslouží šampaňské naopak úplně suché, ideálně bez gramu cukru, či nějakého šneka a tam hodně záleží na jejich úpravě. Protože den je touto dobou téměř nejkratší v roce a rozsvícený stromek na náměstí má také své kouzlo, nebude chybou ohřát se u dobrého svařáku a již pomalu přemýšlet, co otevřeme ke smaženému kaprovi.

Pokud dáte na mě a nenecháte bublinky stranou ani tentokrát, nebojte se sáhnout po nějakém vyzrálejším Blanc de Noir, tedy šampaňském vyrobeném výhradně z modrých hroznů, ideálně v ročníkové verzi.

Po večeři, k cukroví, přijde vhod sklenka portského, a až děti usnou, asi bych oprášil lahev dobrého koňaku, na který, pravda, je dobré mít svůj klid. Někdo může namítat, že destilát je příliš, ale povšimněte si, že v případě brandy se stále jedná o totožnou výchozí surovinu.