Grily s poetickým názvem „Velké zelené vejce“ mají původ v USA, padesátiletou tradici a vyznává je i jeden z nejlepších šéfkuchařů Česka Matteo de Carli.

Když v létě vejce, tak velké a zelené. Neděste se, tohle vajíčko je zaručeně zdravé i přes svou sytě zelenou barvu. A speciální je i v tom, že ho nesnesl žádný pták (ono taky takové stokilové vejce by žádný opeřenec hned tak nezvládl), ale je vytvořené z keramiky v kombinaci s litinou.

Big Green Egg, jak zní jeho správný název, je značka keramických multifunkčních grilů původem ze Spojených států, která si za oceánem od roku 1974 vydobyla kultovní postavení ve své kategorii a od devadesátých let si získává stále víc příznivců i v Evropě, včetně naší domoviny.

S označením kultovní rozhodně nepřeháníme, pravověrní stoupenci značky si dokonce přezdívají „Eggheads“ a pořádají nejen grilovací srazy v reálném i online světě.

Tyhle grily jsou strašně návykové, používáme je v restauraci, ale mám jich za ty roky už několik i doma.

Big Green Egg (zkráceně BGE) jejich nadšení pochopitelně podporuje a systematicky pracuje na budování povědomí nejenom o vlastní značce, ale o celé kultuře kolem grilování. K šíření osvěty v umění la dolce vita značce pomáhá vedle jejích „Eggheads“ i spojení s předními lokálními odborníky z oboru gastronomie.

V Česku se BGE už před bezmála deseti lety spojilo s Matteem De Carli, původem italským šéfkuchařem a spolumajitelem vyhlášené pražské restaurace Casa De Carli.

„Tyhle grily jsou strašně návykové, používáme je v restauraci, ale mám jich za ty roky už několik i doma,“ směje se restauratér a milovník dobrého jídla, jehož podnik se dlouhodobě drží mezi místy doporučenými k návštěvě v michelinském průvodci.

Forbes Digital Premium