Jestli jste i vy po několika týdnech v karanténě bez nápadu, co vařit dál, Forbes je v tom s vámi i pro vás. Oslovili jsme šéfkuchaře oblíbených a slavných podniků, jako je Field – michelinská restaurace Radka Kašpárka, Imperial či Next Door pod vedením Zdeňka Pohlreicha, Entrée Přemka Forejta, kreativní ředitelku restaurací Ambiente Janu Bilíkovou nebo letošní členku 30 pod 30, autorku kuchařky #Upgrade Kristínu Nemčkovou.

Hned po vyučení v oboru kuchař začal Ondřej Panoš objevovat krásy i úskalí tohoto řemesla v několika restauracích a hotelích v rodném Táboře. Prostředí se mu vrylo pod kůži natolik, že se rozhodl studovat hotelový management a nějakou dobu na této pozici i pracoval.

Když však přišla nabídka z AA Rosette restaurace ve Velké Británii, neváhal a kravatu pověsil do skříně. Pod vedením zkušeného šéfkuchaře se naučil opravdu mnoho a po čase se stal jeho zástupcem.

Šéfkuchař Ondřej Panoš. | Foto darkroomvisitor.cz

Doma je ale doma, takže se Ondřej vrátil zpět do Prahy a přidal se nejprve k týmu vegetariánské restaurace Etnosvět a posléze i k nově otevřené restauraci Spojka Karlín.

Treska se středomořskou zeleninou

Ingredience pro 4 osoby

  • 700 g tresky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 velká červená cibule, nakrájená na měsíčky
  • 4 rajčata nakrájená na čtvrtky
  • 1 červená paprika, nakrájená na větší kousky
  • 1 žlutá paprika, nakrájená na větší kousky
  • 2 cukety nakrájené na plátky
  • snítka čerstvého rozmarýnu
  • snítka čerstvého tymiánu
  • mořská sůl dle chuti
  • pepř dle chuti

Postup
Jako první si necháme marinovat tresku v olivovém oleji, bylinkách, soli a pepři. Zbývající olivový olej dáme na velkou pánev a zprudka restujeme asi 10 minut cibuli, rajčata, papriku a cuketu. Orestovanou zeleninu odložíme stranou do misky a udržujeme teplou.

Na pánev položíme tresku a opékáme asi tři minuty z každé strany, dokud se nezačnou oddělovat jednotlivé vločky (tzv. flakovat). Pokud bychom nechali tresku na pánvi příliš dlouho, bude suchá. Jakmile máme tresku hotovou, naservírujeme na talíř zeleninu a filet tresky položíme navrch.

Tip šéfkuchaře: Na tresku ještě přidáme červené pesto (italsky pesto rosso), které je výtečné chutí sluncem sušených rajčat a opečených červených paprik.