Jestli jste i vy po několika týdnech v karanténě bez nápadu, co vařit dál, Forbes je v tom s vámi i pro vás. Oslovili jsme šéfkuchaře oblíbených a slavných podniků, jako je Field – michelinská restaurace Radka Kašpárka, Imperial nebo Next Door pod vedením Zdeňka Pohlreicha či Entrée Přemka Forejta, kreativní ředitelku restaurací Ambiente Janu Bilíkovou nebo letošní členku 30 pod 30, autorku kuchařky #Upgrade Kristínu Nemčkovou.

Ti všichni nám dali tipy na to, co si uvařit k obědu nebo k večeři. Každý den jeden recept.

Šéfkuchař Paul Day před 10 lety v Praze založil biořeznictví The Real Meat Society, provozoval oblíbené bistro Maso a kobliha a dodnes se věnuje svému podniku Sansho. Rád se soustřeďuje na práci s omezeným množstvím surovin. Pokud už jste zkusili jeho pravý bacon sandwich, nabízíme vám další recept: roastbeef s yorkshirským pudinkem.

Roastbeef s yorkshirským pudinkem

Nejdůležitější je vytáhnout maso z lednice nejméně 30 minut před pečením. Předehřejte troubu na 180 stupňů.

Do pekáče dejte napůl překrojené mrkve, cibule i česnek, přes tyto pár snítek rozmarýnu a tymiánu.

Maso orestujte na horké pánvi, do které dáte lžíci oleje – úžasné je i maso orestovat na hovězím sádle, které dobře udržuje velmi vysoké teploty.

Poté, co se maso orestuje, krásně se „obarví“ na všech stranách, položte ho do pekáče na zeleninu a pekáč dejte do předehřáté trouby.

Ke kalkulaci doby pečení masa použijte tento návod: po 30 minutách pečte dál 20 minut na každé kilo masa pro medium rare, 30 minut na každé kilo masa pro medium.

Maso kontrolujte – ne moc často, aby se nesnižovala teplota v troubě. Je dobré maso malinko podlévat vodou – aby se zelenina nepřipalovala a vše se pak dalo použít třeba na výrobu omáčky k masu.

Poté, co uběhla doba pečení, maso vytáhněte a nechte odležet. Můžete maso zakrýt aluminiovou fólií a popřípadě i utěrkou – ale opravdu nic s ním nedělejte minimálně 15 minut.

Maso po odpočinutí krájejte na plátky.

Yorkshirský pudink 

Smíchejte čtyři vajíčka, 175 mililitrů mléka, tři lžíce vody a 150 gramů hladké mouky a pořádně promíchejte – ideálně metličkou nebo šlehákem. Poté dejte do lednice odpočinout, nejlépe do druhého dne. Až budete připraveni spustit parádu, přimíchejte do mixu dva gramy soli (ano, sůl těsně před pečením, ne dříve).

Nahřejte troubu na 230 stupňů a v ní nechte nahřát ideálně teflonovou formu na muffiny, pokud nemáte přímo misky na pudink. Nebo cokoli, co vydrží tuto teplotu a není moc veliké, chcete, aby pudink „vyrostl“. 

Forma musí být horká a musí v ní být asi půl centimetru opravdu vroucího hovězího tuku (to je ideál) nebo alespoň oleje či sádla.

Připravte se a nejlépe v rukavicích nalijte do poloviny formičky mix a rychle dvířka trouby zavřete. Pak už jen koukejte, jak pudink roste, ale dvířka nesmíte otevřít!  Pokud máte malé formy, bude to trvat 20 minut, na větší budete potřebovat až 30 minut. Pudink nesmí být ani nedodělaný, ani příliš přesušený.